Sănătate

Investigații gratuite de testare funcțională pulmonară la Spitalul de Boli Infecțioase

Investigații gratuite de testare funcțională pulmonară la Spitalul de Boli Infecțioase
Adora Beauty

Începând din această săptămână, în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, pot fi realizate o serie de investigații pulmonare gratuite, pentru stabilirea unui diagnostic complet, și altor pacienți decât cei internați în unitatea sanitară.

Analizele se fac pe baza unei recomandări de testare prescrisă de medicul pneumolog curant și în urma unei programări.

Vorbim, de exemplu, de testarea capacității de difuzie (DLCO), pentru a determina cât de eficient transferă plămânii oxigen din aer în fluxul sanguin, sau de pletismografia corporală totală, test prin care putem determina capacitatea pulmonară totală (cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care rămâne în plămâni după un expir complet). În cadrul acestui test, pacientul va sta într-o cabină etanșată, numită cabină pletismografică și va respira prin intermediul unei piese pe care o va introduce în cavitatea bucală. În tot acest timp, presiunea și debitul aerului sunt surate. Un alt test ce poate fi realizat gratuit, în spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistență a mușchilor respiratorii, atât a celor responsabili de inspir, cât și a celor utilizați în timpul expirului. Putem realiza chiar și o provocare bronșică pentru a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe ce pot declanșa bronhospasmul și wheezingul (respirația șuierătoare). Toate aceste investigații ajută medicul curant pentru stabilirea unui diagnostic complet și administrarea unui tratament corespunzător. Există însă și anumite contraindicatii care necesită temporizarea efectuării testării cum ar fi de exemplu hemoptizia (exprimarea ngelui prin tuse), fumatul cu o oră înainte de efectuarea testării, efortul intens cu 3 ore înaintea testării, intervenții chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sauistoric de infarct recent (în ultimele 3 săptămâni)”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări FuncționaleSpitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De asemenea, pacienții beneficiază de gratuitate pe baza cardului de asigurat și a trimiterii de la medicul pneumolog curantla efectuarea spirometriei, acea investigație care măsoară volumu lși debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni.

Aparatul pe care-l folosim, de fapt vorbim de un sistemcomplex de testare funcțională pulmonară, permite realizarea într-un timp relativ scurt a tuturor acestor investigații.  Astfel, celorcare vin pentru testare le deschidem ceea ce numește internare de zi. Pentru aparatul este unic în vestul țării, am luat deja legătura cu colegii mei pneumologi din județele învecinate, astfel încât să putem investiga nu doar bolnavii din Timiș, ci și pacienți din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și chiar Bihor”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări FuncționaleSpitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Toate aceste investigații sunt decontate pacienților asigurați de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În cazul persoanelor neasigurate sau a celor care nu au bilet de trimitere de la medicul curant, investigațiile se fac contra cost, prețul analizelor putând fi găsit pe pagina de internet a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*