Mai multe restaurante timișorene au fost controlate de Protecția Consumatorului.
Astfel, în Timișoara, în perioada 16 mai – 6 iunie, s-au desfășurat o serie de controale operative la unitățile de alimentație publică aflate în incinta marilor centre comerciale, precum și în zona centrală a orașului. Au fost verificați, pană acum, 25 de operatori economici.
În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat 27 de amenzi în cuantum total de 354.000 lei și 3 avertismente.
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:
– oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe în valoare de aproximativ 30.000 lei
– a fost dispusă închiderea temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 1 restaurant.
– a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficențelor pentru 9 unități.
Dintre cele mai importante nereguli, menționăm:
– comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită
– depozitarea neconformă a unor produse alimentare folosite ca materii prime,
– folosirea unor spații de lucru și de depozitare neigienizate corespunzător
– utilizarea unor spații de refrigerare-congelare neigienizate
– comercializarea unor produse fără a avea termene de valabilitate afișate pe etichetă
– folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat
– utilizarea unor cântare neverificate metrologic
– comercializarea unor produse fără elemente de informare-caracterizare
– depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse
– depozitarea produselor în recipiente improprii (găleți de plastic, refolosite)
– comercializarea unor ouă de consum cu urme biologice păstrate în frigidere