Economic

Românii nu mai vor să meargă la birou nici pentru salarii mai mari

Românii nu mai vor să meargă la birou nici pentru salarii mai mari

Pandemia de coronavirus a generat schimbări pe piața muncii. Mulți angajați au ajuns să lucreze de acasă și se pare că acest lucru a fost pe placul lor. Astfel, după mai bine de doi ani, românii au ajuns să nu își mai dorească să meargă la birou, chiar dacă ar primi un salariu mai mare.

Românii nu sunt dispuși să renunțe la timpul liber sau la posibilitatea de a lucra remote, chiar și pentru un loc de muncă mai bine plătit.

77 % dintre ei vor să-și schimbe jobul în următoarele 12 luni. Majoritatea (72, 7%) ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra remote. Acestea sunt rezultatele unui studiu condus de Career Shift.

Aceste informații ne arată că și România este aliniată trendului internațional denumit Marea Reașezare (The Great Reshuffle), care indică faptul că demisionările masive din ultima perioadă vor avea în același timp un număr similar de reangajări. În același timp, valorile oamenilor s-au schimbat. Ei pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viața personală și job, dar și pe flexibilitate locului de unde pot munci.

Studiul a fost realizat în urma programulul Career Refresh, organizat de Career Shift. Career Refresh a fost avut loc în perioada 9-12, online, gratuit, pentru oamenii care și-au dorit să-și clarifice care este direcția profesională spre care vor să se îndrepte. Career Refresh a susținut intenția oamenilor de a-și schimba jobul, în contextul în care asistăm, pe plan mondial, la un trend de renunțare în masă la locul de muncă – Marea Demisionare (The Great Resignation), după perioada pandemiei.

Cum se simt angajații români la locul de muncă după doi ani de pandemie?

Din cei aproape 200 de oameni care au participat la chestionar, 58,5% vor să plece de la actualul loc de muncă pentru că vor să evolueze; 56,8% își doresc un job cu mai mult sens, iar 47,2% nu se simt motivați la locul de muncă actual; 32% s-au simțit foarte stresați la locul de muncă în ultimele 6 luni, iar 69,3% nu au o direcție clară de schimbare a jobului, pentru că nu știu exact ce vor sau cum ar putea ajunge acolo unde visează.

„Am avut 1300 de înscriși în Career Refresh și mulți dintre ei s-au conectat profund cu noi. Concluziile noastre sunt că este o mare nevoie de a face lucrurile diferit în ceea ce privește munca. De aceea am și făcut www.careershift.ro, ca să existe un loc cu resurse „altfel” pentru carieră. Credem că viitorul aparține oamenilor care își iau conștient frâiele vieții profesionale în mâini și care fac lucrurile cu independență, autonomie și motivație intrinsecă.

Provocările pe care oamenii care au participat la program sunt diverse: de la frică de eșec, la sindromul impostorului sau „golden cage syndrome”, până la lipsa unei bune planificări financiare sau o introspecție pe abilități și competențe. Simplificând, cred că o parte dintre oameni nu știu ce li s-ar potrivi, alții nu se cunosc îndeajuns, alții nu își mai permit să viseze și alții, deși cunosc toate aceste detalii nu știu cum să le scoată în evidentă și să își facă un plan bine structurat. De aceea, noi nu credem într-un CV făcut pe fugă, ci într-un proces integrat, cu mai multe etape”, spune Mihai Zânt, co-fondator Career Shift.

Munca de acasă, preferata angajaților din România

Din studiu mai reiese faptul că 72, 7% dintre oameni ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra de acasă. Asta scoate în evidență faptul că în pandemie, oamenii au înțeles că pot fi eficienți și muncind din alte locuri decât de la birou.

Beneficiile pentru care ar pleca la un alt loc de muncă sunt: un mediu de lucru mai plăcut, posibilitatea de a lucra de oriunde, precum și mai mult timp liber. Dintre cei intervievați, 67,6% simt că le lipsește curajul, ca să facă pasul spre o schimbare în carieră, 61,9% spun că le lipsește claritatea, iar 43,8% – siguranța financiară.

„În actualul context economic aceste intenții sunt cu atât mai îngrijorătoare. Arată un nivel crescut de oboseală cronică, stres și instabilitate. În același timp specialiștii susțin că investiția în propria carieră și în propriul nivel de competență este cea mai bună privind nivelul curent al inflației”, spune Mihai ZÂNT co-fondator Career Shift.

 Sursa: capital.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*