Social

Evenimentul de promovare a gastronomiei tradiționale – Banat Brunch a avut loc în satul Berini

Evenimentul de promovare a gastronomiei tradiționale – Banat Brunch a avut loc în satul Berini
Adora Beauty

Unul dintre cele mai apreciate și căutate produse turistice din județul Timiș și regiune (evenimentele de cultură gastronomică Banat Brunch) și-a reluat seria de manifestări.

Astfel, sâmbătă, 07 mai,a avut loc în satul Berini, comuna Sacoșul Turcesc. Gazda a fost familia Crainic.

Având ca scop inițial crearea de alternative economice pentru locuitorii din sate prin turism sustenabil, producția de alimente și cea de meșteșuguri sub brand local, Banat Brunch a dovedit că poate contribui consistent la păstrarea peisajului cultural și salvarea elementelor de patrimoniu, dar și la dezvoltarea turismului în mediul rural și regiune.

Astfel, la Berini, un sat din comuna Sacoșu Turcesc, situat la aproximativ 28 km de Timișoara, de la ora 11:00, oaspeții au savurat produsele gastronomice tradiționale bănățene: clisa friptă, dzama dă părădaisă, crumpi cu carne în dobă și multe altele, preparate de localnici după rețete tradiționale.

După degustare, între orele 13:00-15:00, au mers  într-un tur ghidat în Berini, unde a fost prezentată  „Laleaua pestriță în arhitectura locală”. Arhitectura locală spune povestea florii protejate Fritillaria meleagris, chiar și când aceasta este doar o amintire a primăverii bănățene. Tot în acest tur a fost vizitată Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Berini. Evenimentul a durat o zi, iar tariful de participare la toate activitățile a costat 120 lei.

Sâmbătă ne-am aflat la a doua ediție a evenimentul de promovare a gastronomiei tradiționale – Banat Brunch, dar emoțiile nu au lipsit, parcă au fost mai mari decât la prima ediție. Emoția de a-i cunoaște pe goșci, emoția ca totul să iasă perfect. Pregătirile au început cu o seară înainte, de la cel mai tânăr membru al familiei(Andrei) până la cel mai în vârstă (bunica Nuța), cu toții am fost implicați. Ne-am împărțit sarcinile astfel încât totul să fie perfect. Lupu Ghita si Alina și Roxana Ioana Rozovlean  s-au ocupat de aranjarea locului de degustare, dar și de goșci, bunica Ica- Aurelia Tataru  de pâine coaptă în cuptoriță și de o mulțime de preparate, bunica Nuța de alte preparate, Andrei Crainic  de aranjarea platourilor, Lucian de livada unde goșcii au servit masa, buna Maria Marincu a pregătit cea mai gustoasă păsulă zdrobită, Adriana Marincu  și Dacian Marincu  de goșci, dar au fost și atenți ca totul să fie perfect. Am pregătit o listă lungă de preparate pentru eveniment, cu rețete tradiționale, rețete pe care le-am moștenit de la bunicii noștri și pe care le-am gătit cu drag”, a transmis Daniela Crainic, gazda evenimentului de la Berini.

Printre artiști s-au numărat membrii Ansamblului Laleaua pestriță din Nitchidorf împreună cu Doru David, care au încins o horă.

În plus, vizitatorii au putut admira expoziția de fotografii Timișul Sălbatic.

Folosind ca laitmotiv cultura gastronomică locală, evenimentele Banat Brunch au crescut interesul călătorilor, atât din țară cât și din străinătate, pentru zona rurală ca alternativă de activități de tip slow travel și i-au ajutat pe aceștia să aprecieze mai mult valoarea resurselor locale.

Banat Brunch este un proiect derulat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș în colaborare cu Asociația My Transilvania.

VIDEO aici:

Program evenimente:

 Urban Brunch Timișoara, Ronaț – 14 mai

Sat Bulza, comuna Margina – 21 mai

Casa Ferch, oraș Deta – 04 iunie

Comuna Curtea – 11 iunie

Sat Firiteaz, comuna Șagu, județul Arad – 18 iunie

Lanul de Lavanda, sat Zorani, comuna Margina– 25 iunie

Sat Zolt, comuna Fârdea – 02 iulie

Sat Rudna, comuna Giulvăz – 06 august

Comuna Pietroasa – 13 august

Sat Duboz, comuna Nițchidorf – 20 august

Sat Bulza, comuna Margina – 27 august

Sat Românești, comuna Tomești – 03 septembrie

Sat Zolt, comuna Fârdea – 10 septembrie

Sat Costeiu de Sus, comuna Margina – 17 septembrie

Sat Sintești, comuna Margina – 01 octombrie

Detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate în următoarea perioadă. Înscrierile se fac prin www.eat-local.ro.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*