Educație

Grădina Urbană UVT și Greenfeel, parte din proiectul „Healthy Places”, nominalizat printre finaliștii premiilor New European Bauhaus 2022

Grădina Urbană UVT și Greenfeel, parte din proiectul „Healthy Places”, nominalizat printre finaliștii premiilor New European Bauhaus 2022

Comisia Europeană a anunțat ieri lista celor 52 de finaliști ai premiilor „New European Bauhaus” 2022, selectați din peste 1100 de proiecte depuse din toată Europa sub sloganul: „Be the change! Make Europe more beautiful, more sustainable and more inclusive!”.

Aflat printre finaliste, proiectul „Healthy Places” („Locuri Sănătoase”), propus de o echipă multidisciplinară ce include și echipa Universității de Vest din Timișoara, a fost selecționat la categoria „Regaining a sense of belonging” (Recâștigarea unui sentiment de apartenență). Proiectul a reactivat două locații din Timișoara, Grădina Urbană UVT și Greenfeel Ronaț, transformându-le în adevărate platforme de cunoaștere/recunoaștere, interacțiune și simbioză cu natura.

Cele 52 de proiecte au fost selectate de către un juriu internațional de experți independenți, urmând ca pe 11 Iunie să se desemneze și să se acorde echipelor câștigătoare cele 18 premii NEB Awards 2022. Două dintre premii se vor acorda pe baza votului de popularitate la care poate să participe oricine.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: Comunitatea academică a UVT a primit cu multă bucurie anunțul calificării proiectului „Locuri Sănătoase” în etapa finală a premiilor „New European Bauhaus” 2022, un proiect propus de o echipă multidisciplinară ce include și echipa Universității de Vest din Timișoara. Sunt convins că acest proiect al vieții, care a permis realizarea Grădinii Urbane UVT, merită votul nostru, în număr cât mai mare, pentru a câștiga unul dintre cele 18 premii din finala New European Bauhaus 2022. Vă încurajez să nu ezitați în acordarea votului dumneavoastră, ca studenți, cadre universitare și timișoreni. Întreaga procedură durează un minut, accesându-se secțiunea „I VOTE FOR MY FAVORITE PROJECTS” – Secțiunea 2: Regaining a sense of belonging – pentru proiectul UVT „Healthy Places”. Votul fiecărui timișorean este important și va asigura o vizibilitate europeană pentru Timișoara și UVT.

Voturile pentru susținerea proiectului „Healthy places” pot fi acordate până pe 16 mai accesând link-ul: https://prizes.new-european-bauhaus.eu/.

Odată cu debutul perioadei de vot participativ pentru New European Bauhaus Awards 2022, Universitatea de Vest din Timișoara dă startul Lunii Verzi la UVT, care va include, în perioada 5 Mai – 5 Iunie 2022, o serie de conferințe, ateliere, mese rotunde și dezbateri menite să crească gradul de conștientizare asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă și a Pactului Verde European.

Prin acest proiect, Timișoara a redobândit două grădini comunitare care au devenit între timp locuri pentru dialog, experimentare în concordanță cu principiile de sustenabilitate, precum și o platformă pentru diseminarea cunoștințelor practice locale. Soluții variate inspirate din natură au fost abordate participativ pentru a remodela aceste locații care și-au redescoperit frumusețea prin diversitatea de nevoi pe care le adresează și de aspirații pe care le dezvoltă. Prin intervenții reversibile s-a demonstrat cum comunitățile pot întreține și adapta propriilor nevoi locurile din apropiere și prin aceasta reușesc să creeze un sentiment de apartenență și de implicare.

Această comunitate este formată din cercetători, grădinari, antreprenori, artiști, oameni de diverse condiții, de diverse etnii, cu povești și amintiri personale care îmbogățesc zilnic cele două locații. Modelul creat în urma acestui proiect este o platformă de educare care poate scala și în alte locații la nivel regional.

„Noul Bauhaus european” – frumos, sustenabil, împreună – este procesul care conectează „Pactul verde european” (The European Green Deal) la viața noastră de zi cu zi și la spațiile noastre de locuit. Ea invită toți europenii să-și imagineze și să construiască împreună un viitor durabil și incluziv, care să fie frumos pentru ochii, mințile și sufletele noastre.

Pe lângă proiectul din Timișoara, în lista celor 52 de finaliști au mai fost selectate alte 3 proiecte din România, unul din Piatra Neamț și două din București. La categoria “Recâștigarea unui sentiment de apartenență” concurează 9 proiecte din Lituania, Suedia, Estonia, Austria, Cipru, Malta, Italia și două din România.

Grădina Urbană UVT, inaugurată în iunie 2021, propune un concept de amenajare peisagistică și mobilare urbană a curții exterioare, cu integrarea de funcțiuni mixte, destinate educației formale și informale, pentru reciclarea, recircularea și experimentarea resurselor locale, pentru creșterea și diversificarea biodiversității urbane și integrarea culturilor de hrană slow-food. Soluția de amenajare peisagistică include funcțiuni productive, cu o grădină de legume, gard fructifer, arbuști productivi, dar și un pavilion tip amfiteatru în aer liber, un pavilion natural și o suprafață dedicată evenimentelor.

Greenfeel – Cristina Potra-Mureșan și Valentin Mureșan

GreenFeel este o proprietate privată în Ronaț, Timișoara, care include Grădinescu – grădina comunitară, un spațiu de socializare și co-working în natură „Meet in Nature”, și găzduiește numeroase ateliere cu arhitecți, artiști, peisagiști, grădinari și educatori pentru oameni cu povești și aspirații diverse. Greenfeel este casă pentru biodiversitate.

Fundatia Comunitara Timisoara – Bianca Baila

Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) sprijină inițiativele locale și creează legături în interiorul comunității în vederea dezvoltării acesteia pe termen lung. FCTM face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016 de către un grup de oameni preocupați de binele comun.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*