Educație

UVT în clasamentele internaționale: Rezultate Center for World University Rankings (CWUR) 2022-2023

UVT în clasamentele internaționale: Rezultate Center for World University Rankings (CWUR) 2022-2023

Universitatea de Vest din Timişoara se situează între primele 6% dintre universitățile lumii, dintr-un total de 19.788 de instituții de învățământ superior clasificate de către Center for World University Rankings (CWUR), ediția 2022-2023. UVT ocupă poziția 1206 la nivel internațional și locul 437 la nivel european.

La nivel național, UVT se situează pe cel de-al cincilea loc, în contextul în care doar opt universități din România au fost ierarhizate în clasamentul celor mai bune 10% universități din lume. “UVT se situează între primele cinci universități din România, în clasificarea internațională CWUR 2022-2023, o ierarhie referențială pentru competiția academică internațională. Această clasificare are o specificitate aparte, care îi conferă un loc distinct între clasamentele internaționale anuale, respectiv faptul că se bazează doar pe indicatori de performanță obiectivi pentru toți cei patru piloni din metodologia clasamentului: calitatea educației, inserția profesională a absolvenților, calitatea personalului academic și performanța cercetării. Locul al cincilea în România și poziționarea printre primele 6% dintre universitățile lumii ne ambiționează și ne motivează pentru viitor”, a mentionat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Rezultatele acestui clasament rezultă din evaluarea celor patru piloni cheie care stau la baza metodologiei clasamentului (calitatea educației, inserția profesională a absolvenților, calitatea personalului academic și performanța cercetării), fără a se baza pe sondaje de opinie și pe informații raportate de universități. Clasamentul pune accent egal pe educație și cercetare, iar cele 20.000 de universități sunt analizate și clasificate în funcție de performanțele lor.

CWUR măsoară performanța universităților pe baza a 4 indicatori de performanţă:

  • calitatea educației (25%),
  • inserţia profesională a absolvenților (25%),
  • calitatea personalului academic (10%) și
  • performanța cercetării (40%).

 Acest ultim indicator este împărțit astfel:

  • rezultatele cercetării – număr de articole (10%),
  • publicațiile de înaltă calitate – număr de articole apărute în jurnale de top (10%),
  • influența cercetării – număr de articole apărute în jurnale de mare influență (10%) și
  • citările – număr de articole cu număr mare de citări (10%).

The Center for World University Rankings este o organizație de top, localizată în Emiratele Arabe Unite, care oferă consultanță politică, perspective strategice și servicii de consultanță guvernelor și universităților pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale și de cercetare. CWUR publică un clasament universitar global, cunoscut pentru obiectivitate, transparență și consecvență, fiind unul dintre cele 9 ranking-uri recunoscute oficial și de Ministerul Educației Naționale, prin includerea rezultatelor sale în metaranking.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*