Eveniment

Recomandări ale polițiștilor pentru folosirea materialelor pirotehnice

Recomandări ale polițiștilor pentru folosirea materialelor pirotehnice

Petardele și focurile de artificii sunt foarte distractive pentru majoritatea dintre noi, întrucât ne place să urmărim spectacolul culorilor sau să auzim exploziile și de multe ori transformăm asta într-o competiție cu alți oameni, alte orașe sau alte țări. Însă,  produsele pirotehnice de divertisment reprezintă obiecte periculoase pentru om, societate şi mediul înconjurător.

Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur, deoarece există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți).

Folosirea acestora este foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane.

Întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul de a folosi nesupravegheați petarde și artificii, fără să știe riscurile la care se supun.

Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.

Produsele pirotehnice de divertisment se împart în patru categorii clare:

  • Categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit (cetățenii au voie să utilizeze produsele pirotehnice de divertisment doar din această categorie).
  • Categoria 2– articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse;
  • Categoria 3– articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
  • Categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel înalt de risc, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

Mai există clasele P și T, dar acestea pot fi folosite doar pe scene și doar dacă sunt manevrate de un pirotehnist cu acte.

Conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale, astfel:

– orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate, fără drept.

– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

– comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

– între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

–  la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

–  la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

–  la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

–  în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

–  la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei.

Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*