Educație

Facultatea de Arte și Design deschide două expoziții în premieră, în România: Bienala Interfoto și Facet of AGI

Facultatea de Arte și Design deschide două expoziții în premieră, în România: Bienala Interfoto și Facet of AGI

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara îmbogățește agenda culturală a timișorenilor cu o serie de evenimente dedicate artei digitale și fotografiei.

Expoziția Facet of AGI, realizată de Gupul Obvious, este o premieră națională, bazată pe studiul unor măști africane, ce poate fi văzută în Mansarda Facultății de Arte și Design. Expoziția a debutat cu o conferință în prezența membrilor grupului și a directorului Institutului Cultural Francez din Timișoara, Tilla Rudel. Tot în această săptămână, Facultatea de Arte și Design invită timișorenii la Infocentrul din Bastionul Theresia, la ediția 2021 a evenimentului fotografic propus prin Bienala Interfoto.  

Noile paradigme digitale sunt tot mai prezente în viața noastră cotidiană. Artele vizuale sau aplicate nu fac excepție și, prin anumiți exponenți, profită de aceste oportunități. Realitatea virtuală, augmentată sau inteligența artificială sunt instrumente futuriste, dar tot mai frecventate de creativitatea vizuală. În acest context, Grupul Obvious este lider în asamblajul inteligență artificială & artă vizuală, cu rezultate absolut impresionante. Confirmarea acestui demers rezultă din recunoașterea la nivel internațional: Muzeul Hermitage, Aiiiii Art Center Shanghai, Lebenson Gallery, Haus der Kunst Munich și altele.

Considerată în 2012 drept cea mai amplă expoziție de fotografie, având un caracter cu preponderență internațional, INTERFOTO 2021 propune o nouă  abordare. Cercetarea științifică din domeniul fotografiei este tema din acest an, astfel că imaginile din expoziție vor reflecta parcursul academic al fiecărui participant, metamorfozele fotografiei de la disciplină, la metodologie, fotografia ca reflecție asupra vieții și, nu în ultimul rând, arta fotografică. Ediția din acest an a debutat cu un workshop de fotografie analogică, susținut de Mădălin Mărienuț și Silvia Trion, lectori universitari în cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara (UVT), alături de Benjamin Bledea (Alumni UVT) și Alexandra Costea (studentă anul III).

În perioada 22-30 noiembrie, la Centrul Multifuncțional Bastion are loc expoziția studenților secției Fotografie, Videoprocesarea Computerizată a Imaginii de la Facultatea de Arte și Design, iar în perioada 20-30 decembrie pe simeze vor expune cadrele didactice ale facultății, alături de profesori de la UAD Cluj Napoca, Facultatea de Arte din cadrul Universității Oradea și Facultatea de  Design/UAV Arad.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea a declarat:Facultatea de Arte și Design a fost în mijlocul comunității în ultimele luni cu nenumărate evenimente artistice dedicate timișorenilor. În această săptămână, oferta culturală a artelor vizuale din Timișoara este îmbogățită considerabil cu două expoziții consistente, inedite, ce sunt o premieră la noi în țară. La UVT, Cultura este Capitală, iar artele vizuale sunt un reper în capitala noastră, a cărei ofertă culturală pune laolaltă, într-o manieră efervescentă și originală, toate domeniile artistice.  Îi așteptăm pe timișoreni să viziteze cele două expoziții. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*