Administrație

Dan Diaconu: Am avizat negativ triplarea taxelor de urbanism

Dan Diaconu: Am avizat negativ triplarea taxelor de urbanism
Adora Beauty

Consilierul Dan Diaconu a anunțat că a avizat negativ proiectul de hotărâre cu privire la triplarea unor taxe de urbanism în comisia pe care o conduce.

„Comisia este exact cea care ar trebui să conteze în luare unor astfel de hotărâri, dar experiența ultimului an arată că, din păcate, nu e așa.

În paranteză fie spus, pare că administrația actuală lucrează doar cu multipli de trei. Triplare la unele taxe și impozite, triplare la prețul gigacaloriei, triplare, acum, la obținerea certificatului de urbanism în regim de urgență.

Doar “dușmanii poporului”, constructorii de ansambluri rezidențiale, solicită astfel de documente ni se spune din partea executivului.

În primul rând e fals. Într-o primărie care oricum eliberează certificate și autorizații în luni de zile, chiar ani uneori, certificatul de urbanism în regim de urgență e soluția pentru un IMM care e legat de termenul limită de aplicare la fonduri europene, sau de un credit, spre exemplu. Poate fi soluția pentru o persoană fizică ce își dorește să achiziționeze un teren de câteva sute de metri pătrați și nu vrea să se înșele cu privire la indicatorii urbanistici. Și da, uneori, este soluția și pentru investitori, cei care plătesc ulterior milioane pe taxe de autorizare și impozite.

Primăria Timișoara are statistici execrabile pe partea de autorizare și urbanism între orașele României, nu doar de acum, ca să nu mă fac greșit înțeles. Ca în orice alt domeniu, cred că important ar fi ca serviciul să ajungă la un nivel minim de decență înainte de a fi taxat suplimentar.

Exemplul pe care vi-l dau e unul foarte simplu. În Oradea, orașul cu cele mai bune, mai eficiente și mai rapide servicii în domeniul urbanismului, conform tuturor statisticilor, taxa pentru obținerea certificatului de urbanism în regim de urgență  este de 15 (cincisprezece) ori mai mică decât propunerea executivului din Timișoara.

Oamenii, fie că sunt cei ce fac o simplă amenajare la locuință sau investitori de zeci de milioane de euro, se plâng, pe bună dreptate, de durata imensă și birocrația infernală în eliberarea documentelor de urbanism în Primăria Timișoara. Haideți să ne concentrăm pe acest lucru și nu va mai fi nevoie de un certificat de urbanism în regim de urgență, pentru că timpul de eliberare a celui în regim normal va fi acceptabil.

Iar dacă chiar vreți să taxați suplimentar investitorii, ca partid de “dreapta” ce sunteți, faceți-o diferențiind suprafețele parcelelor pentru care se eliberează C.U., așa cum o fac atâtea orașe din România, sau vestul Europei”, a transmis, vineri, liberalul Dan Diaconu.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*