Administrație

Timișoara „Digital Twin” – inovare și digitalizare în administrația publică locală

Timișoara „Digital Twin” – inovare și digitalizare în administrația publică locală

Primăria Municipiului Timișoara începe demersurile pentru realizarea machetei digitale a orașului, iar prima etapă este achiziția serviciilor de consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale, prin ”Macheta Digitală a Timișoarei”.

Municipalitatea timișoreană apelează la consultanță externă, având în vedere gradul ridicat de complexitate și inovare a proiectului. Până în momentul de față, nicio administrație publică din România nu a implementat un astfel de proiect.

Conceptul de „Digital Twin” (sau machetă digitală) presupune crearea unui instrument digital care să înglobeze toate datele unui oraș, pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor luate de administrație. „Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș. De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile”, transmite Valentin Mureșan, consilier al primarului pe probleme de smart city și transformare digitală.

Datele vor proveni din primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordonate CLT (de ex. STPT, Aquatim, RETIM), din parteaactorilor economici, precum și din parteasocietății civile, cât timp vor respecta normele de calitate și standardele agreate. Portalul de date deschise (open data) al Primăriei Municipiului Timișoara, unde colectăm și găzduim baze de date, este un element din replica finală (https://data.primariatm.ro/) și o portavoce a datelor menite să fie deschise către publicul larg.

Din această vară, Primăria Municipiului Timișoara este semnatara ”Declarației europene privind o acțiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile în orașele și colectivitățile din UE, living-in.eu”, care susține transformarea digitală a orașelor împreună cu cetățenii și pentru aceștia (https://living-in.eu/sites/default/files/files/declaration_rumanian.pdf). 

Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, Primăria Municipiului Timișoara va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*