Administrație

Peste 50.000 de abonați Colterm, printre care spitale, școli și alte instituții au rămas fără căldură și apă caldă

Peste 50.000 de abonați Colterm, printre care spitale, școli și alte instituții au rămas fără căldură și apă caldă

Compania E.ON a sistat marți furnizarea gazului pentru COLTERM S.A., având în vedere încetarea contractului de furnizare și pentru că nu s-a ajuns la nici o înțelegere de prelungire a acestuia.

Încercările de a găsi un alt furnizor de gaz pentru Colterm au eșuat. Astfel că de la ora 12, Colterm este în situația de a nu mai putea furniza apă caldă și căldură clienților sistemului centralizat de termoficare. Peste 50 mii de abonați, printre care spitale, școli și alte instituții au rămas fără căldură și apă caldă.

Primarul Dominic Fritz  spune că de la ora 15.00 a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență la Timișoara.

 “Sunt câteva companii care au spus că pot să furnizeze prin sistem de plată în avans. Asta înseamnă că în jur de 50 de mii de gospodării vor rămâne fără căldură și apă caldă. La fel și spitalele, cu excepția Spitalului Victor Babeș și a Maternității Odobescu. Directorii spitatelor fac apel la furnizorii de gaz din România să facă un contract cu Colterm. Voi convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Tariful nu a mai fost majorat de ani de zile, am dat 136 de milioane de lei anul acesta la Colterm, vom mai da azi 8 milioane. Fără o intervenție de la bugetul de stat termificarea în Timișoara și alte orașe nu are cum să supraviețuiască. Știu că este o veste devsatatatoae pentru cei acre suferă în spitale, care stau acasă, au copii mici, sunt în vîrstă, care poate lucrează de acasă.

Vom face tot posibilul să repornim căldura cât de repede posibil în Timișoara. Fac un apel la companiile de stat, Romgaz, Elecrtrica, să ne ajute. Sunt dezamăgit și de decizia E.On pentru că Timișara a plptit ani de zile facturi, am început să plătm facturi din trecut, sunt dezamagit de aceasta decizie cruntă. Sunt foarte conștient că în acest context să anunt si o majorare a tarifului, dar pentru că Colterm a vândut sub prețul de producție ne-a adus unde suntem.Colterm a spus că ar trebui să se tripleze, o triplare nu ar fi realist sau suportabil de populație, o dublare, 416 per megawath oră este propunerea mea.

Am avut discuții cu partidele din CLT și mă aștept ca toate partidele să înțeleagă această situație, gravitatea suprapunerii unei crize sanitare cu scumpirea gazului

Faptul că Timișoara nu e singurul oraș care se confruntă cu această problema imi dă speranța că mecanismul certificatelor va fi revizuit. La Colterm au calculat un preț de 851 de lei pentru gigacalorie.Subliniez, nu există niciun scenariu în care fără intervenția guvernului cu bani de la bugetul de stat companiile de termoficare să poată supraviețui”, a explicat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

UPDATE: Reprezentanții Colterm au trimis un comunicat de presă în care anunță: “Sperăm că odată cu clarificarea situației juridice prin intrarea în insolvență, în cel mai scurt timp, se va ajunge la închierea unui nou contract pentru a reîncepe furnizarea agentului termic pentru clienții COLTERM. Așa cum s-a anunțat, de câteva zile, conducerea companii noastre este în negocieri avansate cu alți furnizori de gaz. Regretăm tot disconfortul creat timișorenilor în această perioadă și dorim să îi asigurăm că facem în continuare eforturile pentru remedierea de urgență a acestei situații”, se arată în comunicatul de presă al Colterm.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*