Educație

Parcursul primelor 6 luni de implementare a proiectului de cooperare transfrontalieră România – Serbia al UVT

Parcursul primelor 6 luni de implementare a proiectului de cooperare transfrontalieră România – Serbia al UVT
Adora Beauty

Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de Partener Lider (Partenerul 1), alături de: Partenerul 2: Školski Centar „Nikola Tesla”, Vârșeț, Serbia, Partenerul 3: Gimnazija „Borislav Petrov Braca”, Vârșeț, Serbia și Partenerul 4: Colegiul Național Bănățean, Timișoara au implementat, începând cu data de 3.04.2021 un proiect de cooperare transfrontalieră sub prioritatea: „P A 1 Promovarea ocupării forței de muncă și servicii pentru o creștere favorabilă incluziunii (PA 1 Employment promotion and services for an inclusive growth).

Obiectivul specific al proiectului este: ocuparea forței de muncă și mobilitatea forței de muncă (Employment and labour mobility) și se dorește a fi atins pe durata celor 12 luni de implementare a proiectului. Valoarea totală a proiectului este: 391 739.25, din care contribuție publică: 58 760.90 și fonduri IPA: 332 978.35.

În ceea ce privește primele rezultate, la încheierea a 6 luni de implementare, prin acest proiect s-a realizat: un ghid de consiliere pentru cadrele didactice (suport ce sprijină profesorii claselor de liceu în orientarea în carieră și orientarea vocațională a elevilor); un curs de formare deschisă realizat cu 40 de cadre didactice (20 de profesori români și 20 de profesori sârbi) în cadrul Universității de Vest din Timișoara pentru a le oferi pregătirea minimă necesară realizării de activități vocaționale cu elevii.

Totodată, a fost stabilit un grup țintă format din 400 de elevi (200 de elevi români și 200 de elevi sârbi) care au început să beneficieze de la începutul lunii octombrie 2021, de activități concrete de consiliere și orientare în vederea integrării pe piața muncii și luării unei decizii privind cariera.

În momentul de față, s-a finalizat cursul de formare deschisă cu cele 40 de cadre didactice și urmează 6 luni de activități pe care profesorii le vor realiza cu elevii de liceu.

Nu în ultimul rând, proiectul lansează o platformă online de consiliere a carierei elevilor de liceu. Această platformă oferă posibilitatea de evaluare și autoevaluare pentru elevi, cu instrumente specifice, pentru îmbunătățirea procesului de autocunoaștere, cu sau fără sprijinul profesorilor consilieri, pentru crearea unor planuri de carieră; portofolii profesionale cu scopul integrării pe piața muncii.

Proiectul este cofinanțat prin intermediul Interreg-IPA Cross-Border Cooperation Romania-Serbia Programme și oferă șanse în plus elevilor de liceu pentru decizii privind cariera, atât în Banatul românesc, cât și în Banatul sârbesc.

INFO: Web: https://stepstosuccess.projects.uvt.ro

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*