Politic

Deputatul Marilen Pirtea: Trei categorii de soluții implementate de PNL pentru a susține clienții casnici și IMM-urile pentru plata facturilor la energie

Deputatul Marilen Pirtea: Trei categorii de soluții implementate de PNL pentru a susține clienții casnici și IMM-urile pentru plata facturilor la energie

Dincolo de acuzele aduse de reprezentanții celorlalte partide, chiar în pofida unor critici venite din partea analiștilor economici, PNL are soluții concrete pentru intervenția pe timp de iarnă în fața escaladării prețurilor și valorii facturilor lunare la energie. PNL a construit un mecanism de reducere a presiunii prețurilor format din trei categorii de soluții prin care vor fi susținuți clienții casnici și IMM-urile pentru plata facturilor la energie”, arată prim-vicepreședintele PNL Timiș, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Cele trei tipuri de soluții aflate în implementate sunt:

1.plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la energie electrică.

2.compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze.

3.amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili–  consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.

De aceste formule de sprijin vor beneficia și clienții casnici și IMM-urile, pentru energie electrică și pentru gaze naturale”, adaugă deputatul liberal.

„Ne concentrăm și pe susținerea IMM-urilor, dincolo de fireasca măsură de susținere pentru consumatorii casnici. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, se va reduce TVA pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%. În plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele luni de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar la gaze)  a certificatelor verzi,  dar și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică, ceea ce va constitui o pârghie de sprijin pentru traversarea perioadei de iarnă în condiții de stabilitate financiară”, conchide deputatul MarilenPirtea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*