Administrație

Colterm intră în insolvență

Colterm intră în insolvență

Consiliul de Administrație al Colterm a luat decizia insolvenței societății de termoficare. Anunțul a fost de Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

“Din păcate, ne confruntăm cu o companie, care de 30 ani are probleme și cu o criză globală. În această dimineață CA al Colterm a luat decizia să ceară protecția justiției prin declanșarea insolvenței. Reorganizarea Colterm prin insolvență este necesară. 

Noi credem în termoficare în Timișoara, credem că are un viitor tocmai de aceea cerem procedura insolvenței. Insolvența este o metodă de succes a companiilor, cum s-a întâmplat și la Hidroelectrica. Colterm are 320 de milioane de lei datorii și dacă intrăm în insolvență se suspendă penalizările

Banii care au intrat la Colterm au fost într-un cont proprit, care au mers la plata datoriilor. Insolvența este un proces de reconstrucție a încrederii. Abonații Colterm nu vor fi afectați de această intrare în insolvență. Intrarea în insolvență este o metodă de a scăpa de datoriile istorice.

Vrem să lucrăm la mai multe proiecte pe care să le depunem pe PNRR, vedeți că această insolvență nu oprește aceste proiecte pentru că fără modernizare Colterm nu va putea supraviețui. Am avut discuții cu alți primari din țară, care au aceleași probleme

În luna iulie plăteam 270 pe megawatt oră acum preșul a ajuns la 830 de lei. Această explozie de preț trebuie acoperită de undeva. Prima posibilitate sunt consumatorii, dar nu putem mări de patru ori prețul, dar trebuie majorat.

A doua sursă sunt timișorenii și bugetul local, noi am dat anul acesta peste 120 de milioane de lei pentru Colterm. Suntem în situația în care bugetul local nu poate suporta aceste costuri. A treia sursă este bugetul de stat, fără o intervenție a Guvernului va fi foarte dificil spre imposibil să se furnizeze apă caldă și căldură în mai multe orașe în România.

O posibilitate ar fi să ne lase să luăm un credit din Trezorerie care se dau pentru investiții. 

O parte din CET Sud poate să funcționeze pe cărbune. Acum se depune cerere la Tribunal, după ce se va aproba va intra în insolvență. Facem toate eforturile posibile pentru a primi cărbune pentru Timișoara, din câte știu azi se încarcă un vagon.

Vrem să păstrăm și să modernizăm Colterm și credem într-un viitor pentru această companie. Dacă fiecare familie și-ar face o centrală de apartament, poluarea ar fi mult mai mare. Din motive ecologice, avem nevoie de acest sistem și nu putem renunța la el”, a explicat primarul Dominic Fritz.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*