Politic

Pirtea: „Creșterea anormală a facturilor la energie și gaz este compensată”

Pirtea: „Creșterea anormală a facturilor la energie și gaz este compensată”

„În aceste zile, având în vedere creșterea prețului la energie în toată Uniunea Europeană, care afectează aproape jumătate de miliard de cetățeni, abordarea guvernamentală se concentrează pentru echilibrarea pieței de consum din România, prin adoptarea asupra unui pachet masiv de măsuri pentru compensarea creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale. În ședința de ieri a Guvernului României a fost citit, în primă lectură, proiectul de decizie pentru introducerea unei scheme de acordare a sprijinului financiar lunar pentru plata prețului final aferent consumului de energie electrică și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022, destinat consumatorilor casnici. Este vorba de aproximativ cinci milioane de gospodării beneficiare, în care se regăsesc în jur de douăsprezece milioane de români”, arată deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

„În cazul energiei electrice, vor beneficia de schema de sprijin clienții casnici cu un consum mediu între 30 – 200 KWh/lună, care nu fac parte din categoria consumatorului vulnerabil, cărora li se vor compensa diferența dintre prețul facturat și prețul mediu al pieței. În privința gazelor naturale, au fost identificate patru paliere de consum pentru care guvernul va suporta o parte din factura pentru încălzire cu gaze naturale, la 300, 600, 900, 1100 și 120 metri cubi de gaze consum anual, pentru care va fi compensată factura la gaze cu 25%, măsura urmând să se aplice pentru 2,3 milioane de gospodării, în care se regăsesc 5 milioane de români”, explică deputatul liberal.

„Nu în ultimul rând, masivul pachet de compensare a creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale se adresează și companiilor, consumatorilor non-casnici, mai ales prin susținerea proiectelor de eficiență energetică, prin care vom fi susținute investițiile în echipamente care consumă cât mai puțină energie. Astfel, companiile vor beneficia de o subvenție până la 100 de kilowați, atunci când își instalează panouri de producere energie, decizia de finanțare acoperind toate proiectele ce vor fi depuse”, completează deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*