Administrație

Primarul Fritz: A venit timpul să tragem linia la Horticultura

Primarul Fritz: A venit timpul să tragem linia la Horticultura
Adora Beauty

”Cum explică Horticultura starea deplorabilă a spațiului verde din centrul orașului?”, se întreabă primarul Dominic Fritz.
Edilul USR vrea să demită conducerea Horticultura.

“PNL, PSD și Pro România au boicotat votul din ședința Adunării Generale formate din Consiliul Local, pentru a bloca declanșarea procedurii de demitere a conducerii Horticultura, responsabilă pentru dezastrul din parcurile centrale ale orașului. Nu o să cedăm, o să informăm în continuare transparent cetăţenii, pentru că îi considerăm parteneri în misiunea noastră pentru o Timișoara verde.

Ne-ați trimis plângeri și sesizări privind starea parcurilor și a malurilor Begăi, noi am făcut inspecții și am transmis solicitări, adrese și notificări către SC Horticultura S.A, societatea pe care o plătim pentru întreținerea spațiilor verzi centrale. Niciuna dintre problemele sesizate nu a fost remediată până la capăt. Astăzi a venit timpul să tragem linia la Horticultura.

Au fost transmise, din 2017 până azi, 500 de solicitări de intervenție către Horticultura pentru lucrări care nu au fost efectuate. Am notificat Horticultura de 4 ori pentru Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Al. Mocioni (Ilsa), și le-am făcut adrese pentru Parcul Regina Maria (Poporului), Parcul Justiției, malurile Begăi.

Primăria este singurul client al Horticultura, în baza unui contract privilegiat a cărui legalitate este verificată de Consiliul Concurenței și mai este și o societate în subordinea Consiliului Local. Am plătit, din ianuarie până astăzi, peste 13 milioane de lei către Horticultura, cu un milion de lei mai mult decât în tot anul 2019. Vom atinge suma de anul trecut până la finalul acestui an. Cum explică Horticultura starea deplorabilă a spațiului verde din centrul orașului?

La preluarea mandatului, spațiile verzi din zona centrală erau în paragină, parcurile sunt încă un adevărat pericol pentru cetățeni, din cauza arborilor uscați și a ramurilor care stau să cadă. S-au transmis cereri, adrese și notificări, deși tăierile de corecție sunt cuprinse în programele lunare.

Spre exemplu, în Parcul Andrei Mocioni, Horticultura nu a intervenit la timp pentru eliminarea unor arbori uscați în termenele impuse de către primărie, un plop s-a prăbușit peste conductele Colterm și a blocat circulația pietonilor, mașinilor și a tramvaielor. Am solicitat ajutorul de urgență celor de la Salvo – Biroul Situații de Urgență, care a defrișat 5 exemplare pentru siguranța zonei.

Conducerea acestei societăți publice locale a fost învățată să nu dea socoteală timișorenilor, și nici clientului, Primăria, că poate face când dorește, ce dorește și mai ales la ce prețuri dorește, fără nicio bază economică. Incompetența de la Horticultura a fost dublată de incompetența conducerii de la Direcția de Mediu din Primărie, pe care am desființat-o. Am creat o nouă Direcție de Infrastructura Verde care se va ocupa într-un mod mai profesionist și corect de spațiile verzi și contractele primăriei.

Concluzia noastră este că reaua credință a conducerii societății a prejudiciat patrimoniul floral și dendrologic al orașului. 30% dintre trandafirii din Parcul Rozelor s-au pierdut, după cum am constatat într-un inventar pe care l-am cerut în această vară, pentru că Horticultura nu a realizat lucrările de întreținere la timp. În Parcul Botanic însă, pe lângă gestiunea deficitară, nu s-a respectat specificul de grădină botanică și s-au făcut plantări cu specii comune ducând la distrugerea conceptului peisagistic al parcului, pierderea diversității și degradarea aspectului, estetic și didactic.

La 3 notificări puteam rezilia contractul cu Horticultura. Nu am făcut-o pentru că dorim să dăm o șansă la redresare acestei societăți care poate să devină eficientă și profitabilă, dar cu un management profesionist. Timișoara nu este bătaia de joc a câtorva oameni care au beneficiat de protecție politică, deși nu și-au făcut treaba.

După curățenia de la Direcția de Mediu din Primărie trebuie să urmeze curățenia de la Horticultura”, a afirmat primarul Dominic Fritz.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*