Administrație

Timișoara are un nou regulament privind mansardarea locuințelor

Timișoara are un nou regulament privind mansardarea locuințelor
Adora Beauty

La propunerea consilierului local USRPLUS Răzvan Negrișanu, Primăria Municipiului Timișoara a inițiat un nou regulament privind mansardările în oraș, aprobat azi de către Consiliul Local.

Revizuirea vechiului regulament era obligatorie, întrucât forma în vigoare este și ilegală și împotriva normelor locale care impun un loc de parcare pe apartament.

Și fostul primar Nicolae Robu a încercat să modifice regulamentul care a permis multe abuzuri dar, la presiunea dezvoltatorilor imobiliari, a renunțat. Efectele vechiului regulament îl văd toți timișorenii în oraș: aspect inestetic, lipsa locurilor de parcare, lipsa de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. 

Noul regulament restricționează construcția de noi apartamente tip mansardă la maximum 60% din numărul apartamentelor de la ultimul etaj. Impune dezvoltatorilor realizarea unui lift pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități, obligatoriu prin lege, acoperiș șarpantă din țiglă roșie sau materiale similare, ferestre tip mansardă. Construcția de etaje retrase de tip penthouse este permisă, dar nu în spațiile cu destinația uscătorii. Pentru extinderea apartamentelor de la ultimul etaj nu se solicită lift sau locuri de parcare suplimentare. În cazurile în care se vor crea unități locative noi, proiectul va fi însoțit de un aviz al Comisiei de Circulație, un plan de creare de spații verzi și locuri de parcare ce pot fi amenajate la o distanța de cel mult 100 m de clădire. 

Norma locală de un loc de parcare pe apartament devine obligatorie. Prin regulamentul inițial se putea adăuga până la 20% mai multe apartamente fără să se facă niciun loc nou de parcare. 

˝Noul regulament a fost discutat cu Ordinul Arhitecților din România și cu Arhitectul șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan. A durat mai bine de 6 luni de zile ca acest proiect să ajungă pe ordinea de zi a Consiliului Local. Deloc întâmplător, a fost refăcut, ulterior pierdut prin aparatul Primăriei, refăcut din nou și în final astăzi a fost adoptat de către Consiliul Local. Am discutat pe marginea lui și cu dezvoltatorii imobiliari, care l-au considerat mult prea restrictiv și l-au contestat prin terți, și am apărat, în fața lor, interesul orașului Timișoara. Două motive m-au determinat să propun PMT acest regulament: revizuirea vechiului regulament era obligatorie deoarece în forma de azi este practic ilegal și faptul că nu există nici o mansardă realizată în 14 ani de zile care sa poată fi dată ca exemplu pozitiv.

Prevederile cele mai disputate sunt obligativitatea construirii unui ascensor și a unui loc de parcare pe apartament, deși ambele obligații sunt impuse de lege și de normele locale. 

Dacă facem o comparație între piața dezvoltatorilor de construcții noi cu piața dezvoltatorilor de mansarde, ultimii sunt favorizați: construcțiile noi sunt obligate să prevadă ascensoare și să amenajeze locuri de parcare, iar cei care fac apartamente în mansarde trec pe sub radar și sunt scutiți de aceste constrângeri.

Restul prevederilor din noul regulament se referă la calitatea arhitecturală a mansardelor care să nu afecteze ansamblul, ci să se completeze cu acesta. 

Salut faptul că astăzi consilierii locali au decis pentru binele orașului și nu pentru interesele financiare ale unui grup mic de persoane˝, a declarat consilierul local USRPLUS Răzvan Negrișanu.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*