Administrație

140 de milioane de euro pentru proiectele transfrontaliere România – Ungaria

140 de milioane de euro pentru proiectele transfrontaliere România – Ungaria

Administratorul județului Timiș, Marian Constantin Vasile, a participat, marți, la o ședință de lucru pentru stabilirea direcțiilor de acțiune în viitoarele finanțări transfrontaliere, în cadrul Programului Interreg România-Ungaria.

În următorul ciclu financiar, în total, pentru finanțarea proiectelor transfrontaliere a 8 județe este disponibilă suma de 140 de milioane de euro.

Se vor finanța în cadrul a trei axe, domenii precum: protecția împotriva dezastrelor, proiecte de mediu, promovarea energiei din resurse regenerabile, investiții în infrastructura medicală, digitalizarea asistenței medicale, îmbunătățirea mediului de lucru în domeniul medical, îngrijire familială, dotarea cu echipamente a unităților medicale, consolidarea rolului culturii și a turismului durabil, sprijinirea ecoturismului, creșterea capacității administrative a instituțiilor și autorităților publice, dar și a universităților și a ONG-urilor, cooperarea transfrontalieră între instituțiile administrației publice.

La întâlnire, alături de administratorul județului Timiș, au fost prezenți președinții Consiliilor Județene Bihor – Ilie Bolojan, Arad – Iustin Cionca și Satu Mare – Pataki Csaba, alături de directorul ADR Vest – Sorin Maxim, directorul ADR Nord-Vest – Marcel Boloș și reprezentanții biroului Breco Oradea.

În prezent, se lucrează la stabilirea strategiei de finanțare care va sta la baza ghidului de finanțare.

Reprezentanții Consiliilor Județene au stabilit transmiterea către Ministerul Dezvoltării a unui set de propuneri care să aibă în vedere evitarea deficiențelor din ciclul actual de finanțare (de exemplu, crearea unui mecanism prin care să se evite întârzierile în implementare, ținând cont că din cauza birocrației în anul 2021 nu sunt încă finalizate proiecte începute în ciclul anterior de finanțare).

De asemenea, reprezentanții Consiliilor Județene au agreat un punct de vedere comun privind condițiile stabilirii beneficiarilor proiectelor strategice și vor propune Ministerului Dezvoltării o metodologie clară de evaluare, care să țină cont de realitățile și nevoile locale.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*