Administrație

Ministrul Ghinea, în vizită pe șantierul de reabilitare a liniilor de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor

Ministrul Ghinea, în vizită pe șantierul  de reabilitare a liniilor de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a verificat astăzi la Timișoara stadiul proiectelor pe fonduri UE și a prezentat perspectivele orașului și județului pentru PNRR și programele 2021-2027, împreună cu Dominic Fritz, primarul Timișoarei, viceprimarul Ruben Lațcău și vicepreședintele CJ Cristian Moș.

Primăria Timișoara a transmis un număr de 45 de fișe de proiect, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, pentru a fi finanțate prin PNRR. “Am avut o întâlnire foarte productivă în primărie, în care am discutat și despre proiectele în derulare, dar mai ales despre PNRR, despre marele Plan de Redresare și  Reziliență de care o să profităm și noi, bineînțeles, în Timișoara și am discutat și niște proiecte concrete”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Cristian Ghinea a vizitat, după întâlnirea de la primărie, locația viitoarei Maternități municipale de pe strada Macilor, însoțit de Dominic Fritz- primarul Timișoarei, Ruben Lațcău-viceprimarul Timișoarei, Cristian Moș-vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Noua clădire, în regim de înălțime S+Ds+P+4E+E5R, va avea o suprafață construită desfășurată de 28.357 mp (față de cele 2 clădiri actuale care au împreună o suprafaţă desfăşurată de 6.620 mp)., spații verzi amenajate pe 2.000 mp, platforme, alei și parcare pe 2.144 mp. Numărul de paturi va fi de 236. Valoarea investiției: 356.874.114 lei, respectiv 73.188.432 euro. Eșalonare: 2022 – 35% din construcție, 2023 – 40% din construcție, 2024 – 25% din construcție, trasee, utilități, instalații, interioare etc., 2025 – mobilare, utilare, dotare și instalare echipamente medicale.

A urmat o vizită pe șantierul de reabilitare a liniilor de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor, investiție care se derulează cu finanțare din fonduri europene.Mă bucur să văd că lucrurile se schimbă cu bani europeni și se vor schimba și mai accelerat. Ce e remarcabil la acest șantier este faptul că vorbim de o linie de tramvai dezafectată, care acum va fi refăcută și aceasta este exact direcția în care trebuie să ne mișcăm noi, ca țară.   Am primit de la Primăria Timișoara multe idei legate de transportul verde și este exact ceea ce așteptam. Transportul  electric este viitorul, că vorbim de tramvaie, de căi ferate, de mașini electrice, PNRR are investiții semnificative în toate aceste direcții și m–aș bucura ca Timișoara, care pe vremuri a fost unul dintre printre primele orașe din Europa care a mers pe această direcție, să fie printre primele orașe din România care să aibă cea mai mare parte a transportului verde“, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

În prezent, primăria are în derulare 2 proiecte: “Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale Calea Bogdăneştilor” și „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale, Bulevardul Cetății”. Vor urma alte 3 proiecte: “Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale, Calea Stan Vidrighin”, ”Linia nouă de tramvai Solventul – Gara de Nord” și ”Pasajul inferior Solventul”.

În PNRR, Timișoara mai are pentru finanțare și Traseul Revoluției, iar ministrul a mărturisit că și-ar dori să vină peste câțiva ani aici să inaugureze Traseul Revoluției, noua Maternitate, linii de tramvai reabilitate și alte proiecte, cum ar fi EuroVelo. Ministrul USRPLUS, Cristian Ghinea, a menționat că personal a adus argumente în favoarea proiectului Traseul Revoluției, în fața Comisiei Europene. Acest proiect va veni în completarea altor “locuri ale memoriei, precum Memorialul Râmnicu Sărat și Muzeul Holocaustului din București, finanțabile de asemenea prin PNRR, de care societatea românească are nevoie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*