Sănătate

Aparat de ultima generație pentru depistarea rapidă a virusurilor, inclusiv SARS-COV-2, la Spitalul Victor Babeș

Aparat de ultima generație pentru depistarea rapidă a virusurilor, inclusiv SARS-COV-2, la Spitalul Victor Babeș

Aparat de ultima generație pentru depistarea rapidă a virusurilor, inclusiv SARS-COV-2, a bacteriilor, infecțiilor fungice și parazitare, precum și determinarea  rezistenței la unele antibiotice.

Laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Această înseamnă că aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurtă de timp între 14 și 30 de etiologii. Practic, stabilește cauza infecției unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR).

Printre virusurile ce pot fi identificate se numără SARS-COV-2, diverse  forme ale virusului corona, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar și adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.

Timpul de obținere a rezultatului este foarte redus, între 45 și 75 de minute, în funcție de categoria de infecții avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite și encefalite.

„Principiul de funcționare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecție calitativă și semi-cantitativă. Aparatul servește conceptului modern de testare și analiză simultană, multiplex a numeroase ținte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanța aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obținere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acuratețe, o sensibilitate de peste 95%”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, printr-un test sensibil de biologie moleculară tip PCR, a agentului patogen dar și a genelor de rezistență antimicrobiană, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice și folosirea țintită a acestora având drept consecință grăbirea vindecării pacientului.

Diagnosticarea, tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezumă doar la acest tip de test, ci se coroborează cu alte date în contextul clinic.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*