Social

Romeo Ursu, director ADID Timiș: „În urma monitorizărilor pe care le facem constatăm că în pubela neagră sunt cantități foarte mari de deșeuri reciclabile, ceea ce conduce la un grad de valorificare a deșeurilor reciclabile foarte scăzut”

Romeo Ursu, director ADID Timiș: „În urma monitorizărilor pe care le facem constatăm că în pubela neagră sunt cantități foarte mari de deșeuri reciclabile, ceea ce conduce la un grad de valorificare a deșeurilor reciclabile foarte scăzut”

Reprezentanții ADID Timiș și RETIM atrag, din nou, atenția asupra colectării selective a deșeurilor. Pentru ca toate resturile din carton, hârtie, PET-uri să poată fi reciclate.

Astfel, ADID și RETIM cu sprijinul Consiliului Județean Timiș demarează o campanie în Timișoara și alte 55 de localități din județ. Campania demarată se numește „Colectarea separată, obligație legală”.

Azi, a avut loc o acțiune de acest gen pe strada General Enescu din centrul Timișoarei. Au fost verificate câteva pubele, iar acolo au fost depistate nereguli. Astfel că în pubela neagră s-au găsit deșeuri reciclabile, iar în pubela galbenă, un buchet de flori uscate, care trebuia depus în pubela neagră.

Potrivit directorului ADID Timiș, Romeo Ursu, după o perioadă de avertizări cu etichetă galbenă, pubelele nu vor mai fi golite dacă nu se respectă colectarea selectivă.“Acțiunea de astăzi a constat în demararea unei campanii de conștientizare care se numește <<Colectarea separată, obligație legală>>. Trebuie să conștientizăm că avem obligația legală să separăm deșeurile atunci când le colectăm. Din păcate în urma monitorizărilor pe care le facem constatăm că în pubela neagră, aici e cea mai mare problemă, sunt cantități foarte mari de deșeuri reciclabile, ceea ce conduce la un grad de valorificare a deșeurilor reciclabile foarte scăzut, undeva la 17%. Din cauza neseparării deșeurilor depozităm foarte mult, undeva la 92%. Monitorizăm ceea ce se întâmplă în pubelă, verificăm ceea ce este înăuntru. Dacă echipajul Retim va găsi reciclabil, va lipi o etichetă galbenă unde sunt marcate toate cu liniuță exact ce nu este conform în acea pubelă. E bifată, se lipește eticheta galbenă iar pubela e colectată. Eticheta se lipește aproximativ o lună, iar apoi vedem ce se întâmplă, dacă cetățenii doresc să schimbe ceva în comportamentul lor, iar după perioada aceasta de etichetă galbenă vom începe etichetarea cu etichete roșii, aceasta presupune să nu mai colectăm pubelele. Ele vor rămâne în fața caselor până când vor respecta”, a transmis Romeo Ursu, directorul ADID Timiș.

Legislația în domeniul deșeurilor este foarte strictă. În Timiș stăm destul de bine, dar suntem departe de unde ar trebui să ajungem. Pentrul anul 2020, ținta de deșeuri reciclabile a fost 50%. Am reușit să atingem un grad de valorificare de aproximativ 18% în județul Timiș. Gradul de depozitare a deșeurilor municipale a fost 92,4%. Avem nevoie ca cetățenii să se implice în ceea ce înseamnă selecția deșeurilor”, a afirmat Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Pentru că mulți timișeni nu respectă acest lucru, UAT-urile plătesc sume mari drept penalități la Fondul pentru Mediu. „La nivel individual suntem pasibili de amendă. Așa cum suntem obligați unde este voie să parcăm, așa trebuie să colectăm deșeurile separat pentru că este lege. Trebuie să existe dorința de a respecta, apoi noi colectăm și ducem deșeurile la sortare. În primă fază, vom lipi pe pubele un autocolant galben astfel încât cetățeanul să știe că a făcut ceva greșit, să se informeze, tot așa până vom învăța. Sunt covins că în câteva luni de zile toți ne vom alinia. Nu se vor mai ridica tomberoanele. Dacă într-o pubelă neagră găsim altceva decât deșeuri reziduale, PET-uri, cartoane, sticle, vor rămâne pe loc. Amenzile le va da primăria”, a afirmat Dan Pascu, director general al RETIM.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*