Sănătate

Intervenție neuro-endovasculară, în premieră națională, la Spitalul Clinic Județean de Urgență: ,,Dispozitiv intrasacular de deviere de Flux implantat cu succes”

Intervenție neuro-endovasculară, în premieră națională, la Spitalul Clinic Județean de Urgență: ,,Dispozitiv intrasacular de deviere de Flux implantat cu succes”

O pacientă în vârstă de 64 de ani a primit o a doua șansă la viață. În cursul acestei săptămâni în cadrul SCJUPBT a fost efectuată cu succes, pentru prima dată în țara noastră, o procedura de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian.

Pacienta suferise 2 anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiana abundență, dar cu examen neurologic normal și cefalee puternică. În aceste condiții echipa noastră a fost nevoită să trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnică clasică de plasare de coiluri în sacul anecrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular). Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinătăți cu trunchiul cerebral, structura anatomică vitală. Lipsa acestei intervenții de urgență ar fi fost fatală“, au precizat reprezentanții SCJUT.

Procedura a fost efectuată de către o echipă condusă de medicul neuroradiolog intervenționist, Dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris Franța) și medicii SCJUPBT, Dr. Adrian Tutelca, Dr. Cătălin Juratu, Dr. Dana Crisenescu și Dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului  radiologie intervențională. Procedura marchează o nouă etapă în neuroradiologia intervențională românească deoarece acest tip de dispozitiv reprezintă vârful tehnologic actual la nivel mondial în tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral.

Astfel de proceduri trebuie efectuate cât mai repede deoarece în primele 48 de ore resangerarea unui anevrism rupt poate fi fatal.

Pacienta se află în afara oricărui pericol, urmând ca în zilele următoare să fie externată la domiciliu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*