Dezvoltarea gândirii antreprenoriale a studenților, formarea aptitudinilor şi dezvoltarea abordărilor antreprenoriale constituie priorități ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ,,Regele Mihai I al României” din Timișoara, acestea au fost transpuse în practica educațională formală și nonformală în cadrul unor proiecte, care au pus în comun pe parcursul anilor universitari parteneri economici relevanți pe piața de business locală, națională și internațională, cadre didactice și studenți.
Astfel, sunt puse la dispoziția studenților din domeniile de licență, master și doctorat, metode concrete de antreprenoriat gestionate în USAMVBT.
USAMVBT are ca scop formarea de specialiști care să se poată integra rapid într-un mediu concurențial, printr-o mare capacitate de adaptare la competiție, schimbare și inovație didactică, dar în același timp dezvoltă abordări antreprenoriale în relație cu comunitatea de business, precum și educația antreprenorială precum și pregătirea dinamică a studenților pentru piața muncii.
În acest sens se caută posibilități de a corela informația teoretică cu aplicabilitatea practică pentru studenți, masteranzi, doctoranzi.
Cercetarea aplicativă este una dintre principalele preocupări ale universității, pentru a corela cât mai bine competențele dobândite de studenți cu cerințele din piața muncii.
În fabricile de ulei se obține actualmente uleiul mai ales prin presare. Presarea este operația tehnologică prin care se separă componentul lichid (uleiul) dintr-un amestec lichid-solid (măcinătura). În acest scop, asupra măcinăturii pregătite corespunzător se exercită o presiune însemnată. Presarea se poate realiza în două trepte, şi anume: pre-presare (presarea a I-a) și presare finală (presarea a II-a). La presare rezultă ulei brut de presă şi turtele de presare (brochenul). De regulă, se supun presării, materialele oleaginoase care au un conţinut de ulei mai mare de 30%.
Uleiul presat la rece este acel ulei care se obține prin utilizarea unei tehnologii de producție ce presupune folosirea unui regim termic redus. În cazul folosirii unei temperaturi mai ridicate în procesul de presare aceasta va ajuta la fluidificare uleiului și la obținerea unei cantități mai mari din aceeași cantitate de materie primă, deci un randament mai bun, dar sub acțiunea căldurii se va degrada aroma și culoarea uleiului, însoțite de scăderea valorii nutritive a acestuia.
În Uniunea Europeană, uleiul care este etichetat ca presat la rece trebuie să fie produs într-un mediu în care temperatura se situează în jurul valorii de 27°C.
Presa electrică de obținere a uleiului prin presare la rece asigură prelucrarea unei game diverse de materiale oleaginoase, fiind utilizată pentru a extrage uleiul din: semințe de floarea soarelui (cu coaja sau fără), semințe de dovleac fără coajă, rapiță, soia, in, cânepă, susan, miez de nucă mărunțită, alune, arahide etc.
Alimentarea se realizează manual. Uleiul este extras prin sistem clasic de tip șnec – cameră de presare (cilindru presare), cu ajutorul unui sistem motoreductor. Extracția depinde de conținutul de ulei din semințe și de umiditatea materialului supus presării. După ce uleiul a fost obținut, el este filtrat de eventuale impurități și apoi este îmbuteliat.
Această presă permite obținerea unui ulei care păstrează majoritatea substanțelor nutritive din materia primă de proveniență, având aromă și gust mai pronunțate.