Cultură

Primăria Timișoara nu va mai finanța Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii  

Primăria Timișoara nu va mai finanța Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii  
Adora Beauty

Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a spus vineri, membrilor Adunării Generale a Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii că a constatat că aceasta și-a pierdut încrederea comunității, iar în acest context municipalitatea nu va mai asigura finanțarea acesteia. Acest lucru nu va afecta finanțarea programului cultural al proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, care va continua prin Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara.

„Proiectul nostru este să-i readucem pe timișoreni aproape, orașul și oamenii sunt energia Capitalei Culturale“, a declarat primarul Timișoarei.

„Cred că avem mai multe probleme cu această asociație, probleme care au fost mult discutate și în trecut și care au fost cauzate de executivul acesteia. Avem o lipsă mare de încredere, de implicare și reprezentativitate. Foarte multe asociații culturale partenere s-au retras din asociație din cauza modului în care aceasta a funcționat în ultimii ani,  netransparent, ceea ce e grav pentru că de doi ani are statutul de utilitate publică.

Pentru că nu a reușit să creeze entuziasm și încredere, Asociația nu a reușit nici să atragă finanțări private și depinde de bani publici. Am făcut și o analiză a programului cultural care cu această pandemie trebuie să treacă prin schimbări. E evident că programul cultural așa cum e gândit acum are o lipsă de coerență. Ne-am pierdut și încrederea în capacitatea asociației de a livra programul cultural pentru 2023. Nu mai este timp de lamentări și amânări, prin urmare am decis ca din această săptămână să nu mai finanțăm această asociație până când ea nu va traversa o reformă profundă prin care să recâștige încrederea comunității”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz în urma ședinței Adunării Generale a Acționarilor ATCCE.

Acesta a precizat că decizia de a nu mai finanța asociația nu va avea niciun impact asupra programului cultural asumat de Timișoara, care va fi implementat de către partenerii culturali prin Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara.

„Programul cultural Timișoara 2023 nu este al asociației, este al orașului și el nu trebuie să fie livrat de aceasta. Am construit în ultimele luni un ecosistem capabil să livreze acest program și suntem încrezători că acesta va fi un succes în anii care urmează. Vom avea în continuare o serie de întâlniri cu mediul de afaceri, cu parteneri internaționali, cu operatori culturali pentru a recâștiga încrederea în acest proiect. Vrem să îi angrenăm pe toți cei care cred în acest proiect Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, inclusiv și pe cei care încă sunt implicați în asociație, pentru ca proiectul să fie un succes pentru Timișoara și pentru România”, a mai spus Dominic Fritz.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*