Educație

Cum funcționează secția de prelucrare a cerealelor din cadrul USAMVB

Cum funcționează secția de prelucrare a cerealelor din cadrul USAMVB

Dezvoltarea gândirii antreprenoriale a studenților, formarea aptitudinilor şi dezvoltarea abordărilor antreprenoriale constituie priorități ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ,,Regele Mihai I al României” din Timișoara, acestea au fost transpuse în practica educațională formală și nonformală în cadrul unor proiecte, care au pus în comun pe parcursul anilor universitari parteneri economici relevanți pe piața de business locală, națională și internațională, cadre didactice și studenți.    

„Am dezvoltat si punem la dispoziția studenților noștri din domeniile de licență, master și doctorat, metode concrete de antreprenoriat gestionate în universitatea noastră”, a transmis rectorul USAMVB, Cosmin Popescu. 

Secția de prelucrare a cerealelor din cadrul USAMVBT are ca obiectiv principal susținerea activității didactice, de cercetare, dezvoltare, inovare și microproducție în vederea obținerii unei game sortimentale diversificate si cu valoare nutrițională ridicată de crupe, făinuri, premixuri și fulgi de cereale pornind de la matrici cerealiere ca atare sau cu adaos de leguminoase, fructe sau/si legume.

Laboratorul a fost înregistrat și autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor în vederea desfășurării activității de fabricare a premixurilor și cerealelor pentru mic dejun (autorizație nr. 2243.18.09.2020), fiind proiectat și amenajat conform legislației în vigoare, cu respectarea principiilor sistemelor GMP (bunele practici de producție) și GHP (bunele practici de igienă).

În conformitate cu normele sistemului de management al siguranței alimentare HACCP, secția de producție include: vestiare (negru și alb), grup sanitar, spații de depozitare materii prime, procesare și depozitare produs finit.

Echipamentele specifice care deservesc activitatea tehnologică se referă la:  

moară de laborator Combi Junior cu o capacitate de producție de 50-80 kg/h destinată măcinării cerealelor în vederea obținerii de crupe, premixuri și făinuri cu diferite grade de extracție;
linie tehnologică automatizată de obținere a fulgilor de cereale alcătuită din: malaxor, extruder, cuptor și instalație de aromatizare.  

Direcțiile de cercetare-dezvoltare-inovare promovate în cadrul Secției de prelucrare a cerealelor se referă la:

Susținerea activității didactice cu studenții Facultății de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul USAMVBT și a cursanților Colegiului Terțiar Nonuniversitar al USAMVBT;
Suport logistic și informațional în scopul derulării activității de cercetare în cadrul elaborării lucrărilor de licență/disertație/teze de doctorat;
Transfer tehnologic și consultanță către terți în vederea obținerii unor formule tehnologice personalizate, întocmiredocumentație și implementare procese tehnologice de prelucrare a cerealelor;
Implementarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare derulate la nivel național și internațional;
Activitate de microproducție și comercializare prin magazinele proprii ale USAMVBT.

Soluțiile inovative dezvoltate în cadrul Secției de prelucrare a cerealelor cu aplicabilitate în alimentația sănătoasă se referă laobținerea gamei sortimentale de produse care se referă la:

premixuri funcționale îmbogățite în betaglucani și cu indice glicemic scăzut pe bază de amestec de cereale (orz/ovăz) și leguminoase (năut/soia/mazăre/linte);
premixuri aglutenice având ca matrici pseudocereale de tip hrișcă/quinoa/amaranth în amestec cu fructe sau/și leguminoase;
făinuri nutritive îmbogățite natural în fier destinate alimentației copiilor pe bază de făină de orez și amestec deshidratat de fructe/legume;
Obținerea de cereale pentru mic dejun din amestec de cereale/leguminoase și fructe.

Resursa umană care activează în cadrul secției de Prelucrare a Cerealelor și implicată în derularea activității de cercetare-dezvoltare-inovare este compusă din 2 persoane, cadre didactice ale USAMVBT cu experiență și competențe în domeniul agroalimentar:

– Prof. habil. dr.ing. Ersilia Alexa, cadru didactic la Facultatea de Inginerie Alimentară, titular al disciplinelor Tehnologii ale produselor alimentare de origine vegetală, Tehnologii avansate de obţinere a produselor alimentare de origine vegetală și Proiectarea unui novoaliment,  cu experiență de 25 de ani în domeniul alimentar, 70 lucrări ISI, peste 20 proiecte de cercetare-inovare-dezvoltare din care 5 coordonate în calitate de director, 6 mărci alimente făinoase înregistrate OSIM.

Conf.dr.ing. Diana Nicoleta Raba, cadru didactic al Facultății de Management și Turism Rural, titular al disciplinelor Materii Prime Alimentare și Managementul Cercetării și Dezvoltării,  cu experiență de 23 de ani în domeniul alimentar, 20 lucrări ISI, peste 10 proiecte de cercetare-inovare-dezvoltare din care coordonate în calitate de director.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*