Economic

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” deschide apelul de idei și proiecte civice la Timişoara

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” deschide apelul de idei și proiecte civice la Timişoara

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Timişoara.
Aflat la ediția a II-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.230.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

În plan local, programul este coordonat prin Fundația Comunitară Timişoara și dispune de 246.000 lei, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs. Pot aplica organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă în perioada 19 mai – 6 iunie.

Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de recreere, joacă și învățare, ateliere de eco-școală, grădini urbane comunitare și alte idei ce contribuie la reconectarea comunității şi îmbunătăţirea spaţiului comun pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Direcțiile de intervenție locală ale programului la Timişoara au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă în urma unui proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Pornind de la oportunitățile și provocările locale identificate în urma acestui proces, Fundația Comunitară Timişoara a stabilit că, prin intermediul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, vor fi finanțate proiecte care îndeplinesc simultan 3 direcții: reconectarea locuitorilor orașului în contextul efectelor pandemiei Covid-19; o componentă educațională inter-generațională, cu respectarea regulilor de distanțare fizică ce vor fi aplicabile în momentul implementării proiectelor; îmbunătățirea spaţiului public și desfășurarea activităților în spațiul urban comun (spații pe malul canalului Bega, alte spații comunitare în cartiere, spații publice sau incinte care pot fi folosite de către public pe teritoriul unităților de învățământ sau a altor instituții publice/universități unde publicul nu are momentan acces).

În perioada 20 mai – 4 iunie 2021, potențialii aplicanți pot beneficia de sesiuni de incubare – asistență în completarea propunerii de proiect, susținute de Fundația Comunitară Timișoara. Această etapă este premergătoare procesului de selecție finală și are ca scop transformarea unor idei cu potențial, în proiecte care aduc plus-valoare comunității. Incubatorul de proiecte este un mecanism de sprijin pentru organizațiile și grupurile de inițiativă de a-și dezvolta ideea într-un proiect fezabil, cu șanse de finanțare. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi consultate în Ghidul de finanțare.

Detalii despre programul de finanțare din fiecare oraș și alte materiale necesare procesului de aplicare se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro, pe site-ul Fundației Comunitare Timişoara și paginile de Facebook naționale și locale ale programului.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*