Sănătate

Evaluare imagistică, în premieră la Timișoara, pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacientul post COVID-19

Evaluare imagistică, în premieră la Timișoara, pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacientul post COVID-19
Adora Beauty

Pacienții post COVID-19 sunt investigați imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler. Totul, în cadrul unui proiect, în premieră, inițiat de medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara.

Aceasta permite evaluarea fluxului de sânge în timp real.“Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienților imobilizați o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge). În cazul pacienților COVID 19 am depistat numeroase situații de embolism pulmonar și unul dintre factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, a explicat dr. Antonio Fabian, medic radiolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Practic, o ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Cu ajutorul acestui tip de investigație imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor și venelor, atât în cazul membrelor inferioare și superioare, cât și la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă și poate fi executată la patul bolnavului.  O asemenea investigație imagistică durează între 20 și 30 de minute și poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*