Sănătate

Proiect inedit: depistarea virusului SARS-CoV 2 cu ajutorul câinilor special dresați

Proiect inedit: depistarea virusului SARS-CoV 2 cu ajutorul câinilor special dresați

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara împreună cu Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu au pus bazele unui proiect de cercetare pilot în România ce presupune dresarea unor câini pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

Primii pași au fost deja făcuți în luna septembrie a anului trecut la centrul chinologic de la Sibiu. Au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între șapte și nouă luni. În ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS CoV 2 recoltate de la pacienți infectați cu noul coronavirus.

„Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecția exemplarelor canine care urmau să își desfășoare activitatea în cadrul proiectului și amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS CoV 2. A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, spune comisar șef Claudiu Leonard Bîlă, directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

Spitalul Victor Babeș a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția specialiștilor Centrului Chinologic din Sibiu probe prelevate de la pacienții infectați cu COVID 19. Ulterior, în proiect au fost cooptate și alte spitale, majoritatea din județul Sibiu.

„Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostră de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție COVID 19, chiar și in condițiile în care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, spune dr. Virgil Musta de la Babeș.

Cea mai importantă condiție a fost ca pacienții selectați, care aveau confirmarea că sunt infectați cu noul coronavirus printr-un test RT-PCR, să nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID 19. Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicației împotriva bolii. În total, pentru dresajul câinilor, au fost folosite câteva sute de probe. Inițial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. După primele șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienții infectați cu COVID 19.

Specialiștii spun că animalele pot recunoaște mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

„În funcție de practica pe ziua respectivă și în funcție de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în același antrenament și probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanțe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Și, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziție așezat, fie prin poziție de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcție de cum e prezentată situația”, spune agent șef principal Silviu Stan de la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

Pentru început, câinii special dresați pentru depistarea persoanelor infectate cu covid urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu. Aceștia vor fi amplasați în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiștii de la DSP Sibiu.

Informațiile obținute în cadrul proiectului vor fi puse la dispoziția tuturor partenerilor pentru continuarea cercetărilor.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*