Administrație

Discuții aprinse în dezbaterea online organizată de municipalitate

Discuții aprinse în dezbaterea online organizată de municipalitate
Adora Beauty

Discuții aprinse pe subiectul proiectelor de hotărâre care vizează detinerea animalelor de companie și hrănirea porumbeilor sau a animalelor pe domeniul public din Timișoara. Zeci de oameni, reprezentanți ai unor ONG-uri sau cetățeni simpli, iubitori de animale, au ținut să își susțină punctul de vedere.

Consilierii locali USR-Plus vor să elimine prevederea legală prin care este nevoie de acordul scris și ștampilat al asociației de proprietari, în baza acordului scris al proprietarilor din apartamentele limitrofe, astfel ca timișorenii să nu mai aibă nevoie de acordul vecinilor pentru a deține un animal de companie. Dezbaterea online, de luni care a durat trei ore, s-a axat pe proiectele inițiate de consilierii locali USR Plus, Rodica Militaru și Răzvan Stana, privind interzicerea hrănirii animalelor fără stăpân și a porumbeilor, precum și cel referitor la deținerea de animale de companie fără acordul vecinilor. „Ne dorim să abrogăm articolul care prevede că pot fi deținute animale de companie doar cu acordul vecinilor. Ne-am mai dorit să permitem accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun în anumite condiții: câinii să poarte ham, lesă, iar cei de talie mare botniță, să nu circule la ore de vârf, câinii să fie sociabili, să îți poți duce animalul bolnav la veterinar dacă nu ai mașină”, a afirmat consilierul local USR Plus, Rodica Militaru.

Legea va fi aceeași pentru toți, dar se va aplica în litera ei, pornind de la avertisment, somație, și abia în ultima instanță, amendă. La Oradea este o amendă de 2.000 de lei pentru hrănirea porumbeilor. La Timișoara, am propus o amendă cuprinsă între 100 și 200 lei. Populația de porumbei din centrul Timișoarei devine un pericol pentru ea însăși, unii sunt bolnavi. Există cinci motive general valabile pentru care hrănirea porumbeilor este interzisă: hrănirea ocazională nu este bună, le oferim tot felul de resturi; porumbeii sunt atractivi pentru șobolani; strică cuiburile altor păsări; sunt purtători de boli care se transmit la om, zoonoze, care sunt foarte greu de diagnosticat, porumbeii sunt un factor de deranj arhitectonic, fac mult deranj. Vom pune benzi de țepi, cuibare false, ne-am întâlnit cu o firmă care are sonare la Cluj și Satu Mare și proiecte pilot cu sonare la Arad și București și lucrurile merg foarte bine, aceste măsuri sunt luate să nu facem rău acestor păsări, care sunt atât de iubite în Timișoara”, a afirmat Răzvan Stana.

La rândul său, Corneliu Vaida, cetățean de onoare al Timișoarei, a propus autorităților să monteze automate în care oamenii să poată lăsa sticle de plastic și să primească în schimb hrană pentru animale. „Câinii înfometați devin violenți, devin agresivi. Se pot ajunge la scene regretabile, unde un copil este văzut de un câine sau o pisică este considerat competiție în găsirea hranei. (…) Există automate unde dacă bagi un PET îți dă mâncare pentru câine sau pisică. Sunt de acord că porumbeii strică clădirile chiar și mașinile. Porumbeii nu sunt o atracție în Timișoara, vă asigur, niciun turist nu este atras de porumbei, știți că mănâncă tencuială?”, a explicat Corneliu Vaida.

O decizie finală va fi luată de Consiliul Local.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*