Social

Focar de pestă porcină în Timiș

Focar de pestă porcină în Timiș

În urma examinării unor probe  prelevate de la porci domestici, proveniți dintr-o exploatație non-profesională, din localitatea Honorici și, respectiv, din exploatația comercială de suine aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Gătaia Nouă, județul Timiș, a fost confirmată, de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, Pesta Porcină Africană.

Prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, din localitatea Honorici și s-a decis uciderea imediată, sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a suinelor din exploatația non-profesională.

Astfel, zona de protecție 0-3 km cuprinde localitățile Honrici, Pini, Victor Vlad Delamarina.

Zona de supraveghere 3-10 km cuprinde localitățile Lugoj, Tapia, Lugojel, Măguri, Găvojdia, Oloșag, Știuca, Pădureni, Dragomirești, Vișag, Pietroasa Mare, Hodoș, Herendești.

Totodată, a fost emisă o hotărâre de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA din exploatația comercială  SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma GĂTAIA NOUĂ, județul Timiș, și s-au decis măsurile de ucidere imediată, sub control oficial şi neutralizare a porcilor din exploatația comercială.

Astfel, zona de protecție (0-3 km) cuprinde: localitatea Berecuța și  exploatația comercială suine- ferma GĂTAIA 2 aparținând SC Smithfield România SRL.

Zona de supraveghere(3-10 km) cuprinde: localitățile Opatița, Birda, Sculia, Gătaia, Șemlacu Mare, Șemlacu Mic, Butin, Percosova, Rovinița Mică, Breștea, Rovinița Mare, Sîngeorge, din județul Timiș și localitatea Măureni, din județul Caraș-Severin și exploatațiile comerciale suine- ferma GĂTAIA și ferma BIRDA, aparținând SC Smithfield România SRL.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru porci.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*