Educație

UVT lansează noul HUB de Inteligență Artificială (AI): „Timișoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)”

UVT lansează noul HUB de Inteligență Artificială (AI): „Timișoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)”

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a lansat o platformă de cercetare, inovare și dezvoltare care va avea rolul de ecosistem de cunoaștere și educație bazat pe rețele și algoritmi de Inteligență Artificială.

Este vorba despre o platformă în care se va pilota dezvoltarea de aplicații de Inteligență Artificială (AI) prin care UVT va deveni un HUB pentru stimularea cercetării și dezvoltării educaționale în acest domeniu, în regiunea Banatului, cu o perspectivă națională și europeană, HUB care va purta denumirea de „Timișoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)”.

În deschiderea conferinței, rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a precizat: „Inteligența Artificială este o direcție de învățământ și cercetare cu tradiție la Facultatea de Matematică și Informatică din UVT. Peste 27 de generații de specialiști în informatică au absolvit programul de studii de masterat în Inteligența Artificială. Această continuitate este asigurată de colectivul Departamentului de Informatică, în care, în prezent, o treime dintre cadrele didactice sunt specializați în inteligența artificială. Subiectele din domeniul Inteligentei Artificiale au consacrat colectivul de cercetare de la FMI ca pe un grup avansat de cercetare în tematicile sistemelor multi-agenți, sistemelor expert, meta-euristicilor, rețelelor neuronale, calculului natural, explorării datelor, optimizărilor multicriteriale. Alte subiecte intens invocate astăzi în dezbaterile publice, precum Big Data, Machine Learning, Deep Learning, sunt subiectele asupra cărora se apleacă astăzi colectivul de cercetare din UVT, în proiectele aflate în derulare, cu finanțare națională sau europeană, lucrând în cooperare cu colegi din alte domenii, la aplicații practice mai ales – precum este cel din domeniul geografiei informatice. Această tradiție ne-a condus până la acest stadiu și ne determină să fim optimiști și ambițioși pentru viitor, în acest nou format orientat spre stimularea cercetării și inovării din Inteligența Artificială”.

Evenimentul care s-a desfășurat luni este un pas semnificativ pe care Universitatea de Vest din Timișoara îl face către companiile din regiune, mai ales către cele care sunt interesate de Inteligența Artificială. Lor dorim să le prezentăm competențele disponibile și să le arătăm o punte de comunicare deschisă permanent, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor companiilor, atât în ceea ce privește absolvenții, cât și pentru rezolvarea unor probleme deschise din domeniul AI.

După o etapă de elaborare conceptuală și dezvoltare euristică, ne aflăm la momentul de lansare publică a noii noastre platforme de cercetare, inovare și dezvoltare, prin care vom construi un ecosistem de cunoaștere și educație pe bază de rețele și algoritmi de Inteligență Artificială. Am numit această platformă „Timișoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)”.

În afară de colegii cercetători din Facultatea de Matematică și Informatică din UVT, pentru dezvoltarea acestei platforme, îi vom invita ca să se alăture echipei noastre pe mulți alți experți, specialiști și practicieni ai rețelelor și algoritmilor de Inteligență Artificială. Suntem onorați că a fost astăzi alături de noi profesorul Bernhard Schölkopf, director al institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Tübingen, Germania, unul dintre cei mai influenți cercetători in domeniul Inteligenței Artificiale din Europa. Lucrările sale, pentru care a primit numeroase premii prestigioase, cum este „Körber European Science Prize” sau „German AI Award”, pentru care a fost și inclus în ISI Highly Cited Researchers, sunt repere ale domeniului învățării automate, atât teoretice cât și aplicative. De asemenea, domnia sa este chairman al Laboratorului European pentru Învățare și Sisteme Inteligente (ELLIS). Un alt invitat special al conferinței de azi a fost profesorul Pedro Real, de la Universitatea din Sevilla. Cei doi profesori au transmis mesaje plenare în cadrul conferinței online desfășurate.

Au fost prezenți în conferință și au adresat mesaje celor care au participat la această conferință reprezentanți ai partenerilor semnificativi din mediul de afaceri și ai instituțiilor partenere tradiționale: domnul Valentin Mureșan (consilier personal al primarului Municipiului Timișoara, domeniul SmartCity și Digitalizare), domnul Sabin Totorean (Global Enterprise & Public Sector Sales Director, Nokia), domnul Sorin Maxim (Director general ADR Vest), doamna Cătălina Dodu (Global CyberSecurity Services PreSales Director, Atos IT Solutions and Services), domnul Raul Horhat (General Manager, Cmed), domnul Ștefan Iarca (cofondator XVision, beneficiar al unei finanțari prin proiectele cu fonduri nerambursabile implementate de UVT și dedicate sprijinirii Antreprenoriatului și Start-upurilor).


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*