Sănătate

Medicul Iancu Leonida: „Mă bucur că s-a introdus carantina. Serviciul de Ambulanță era la capătul puterilor din mai multe motive”

Medicul Iancu Leonida: „Mă bucur că s-a introdus carantina. Serviciul de Ambulanță era la capătul puterilor din mai multe motive”

Primarul Dominic Fritz a votat miercuri în cadrul CJSU Timiș pentru prelungirea carantinei la Timișoara. El spune că și-a exprimat votul având în vedere numărul mare de bolnavi infectați cu SARS CoV-2 internați în spitale.

Astfel, la UPU a Spitalului Municipal sunt 15 paturi ATI ocupate de pacienți cu Covid, iar aproape nu mai sunt locuri pentru pacienții cu alte boli. „Cu toate că am suplimentat cu 16 paturi săptămâna trecută, toate sunt ocupate. Medicii spun că formele de coronavirus sunt tot mai grave, iar pacienții tot mai tineri. Știu că această carantină este un chin, dar nu a găsit nimeni o posibilitate de scădere a cazurilor fără luarea de măsuri stricte. Eu am votat pentru carantină”, a spus Dominic Fritz.

La rândul său, prefectul județului Timiș, Zoltan Nemeth a declarat că “eficiența unei carantine se poate atinge și prin scăderea numărului de infectări, a realizării unui platou”.

Directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, medicul Iancu Leonida precizează că „mă bucur că s-a introdus carantina. Serviciul de Ambulanță era la capătul puterilor din mai multe motive. Unul ar fi acela că este sub o presiune imensă de aproximativ cinci luni. Solicitările s-au dublat în această perioadă. În ultima lună, activitatea noastră dedicată covidului se învârte în jurul cifrei de 70 la sută din totalul activității. Noi suntem primii care intrăm în contact cu pacientul covid, atât prin recoltări, unde avem un procent de 93% de pozitivi. Dacă numărul de recoltări la noi este de 400 pe zi, înseamnă că a doua zi vor fi 370-380 de cazuri pozitive numai de la noi. În plus, noi ducem pacienții pozitivi care doresc la evaluare la Victor Babeș, adică 80-100 pe zi. Alte evaluări se fac în unități de primire a urgențelor și aici este marea problemă. Pacienții cu covid, care au saturație sub 90, nu sunt îndrumați spre Victor Babeș, ci spre UPU de la Spitalul Județean și Spitalul Municipal”.

În plus, Iancu Leonida a expolicat motivul pentru care nu scade cifra infectărilor cu coronavirus, deși e carantină. „Populația nu prea respectă corect măsurile de carantină. Măsurile sunt corecte, dar nu se respectă. În plus, dat fiind tulpinile noi care au apărut, mult mai contagioase și agresive, se îngreunează activitatea spitalelor. Este o situație foarte grea, care ar trebui mediatizată să înțeleagă populația. Ar trebui să menținem măsurile până ieșim din această perioadă critică”.

 “Au apărut testele rapide antigenice. Din păcate, unii care ies pozitivi nu se adresează medicului de familie sau DSP și contacții lor se plimbă prin oraș.  Pacienții pe care îi avem noi sunt în spital de 21 de zile. Ceea ce facem acum se va vedea peste alte două săptămâni. E păcat să pierdem . Este o carantină din punct de vedere legal, dar nu medical nu intră și nu iese nimeni, toată lumea stă în casă. Cu cât nu păcălim regulile acestea cu atât scăpăm mai repede”, șeful UPU Timișoara, medicul Mihai Grecu.


2 Comentarii

  1. 40 de paturi de ATI in Timisoara la o populatie de 400.000 de oameni (fara sa tinem cont de faptul ca spitalele din Timisoara trebuie sa acopere cetateni din judet) presupune ca 1 cetatean norocos din 10.000 de cetateni are dreptul la ATI . Acum un an era normal dar un an de pandemie ce ati asteptat ?

  2. Foarte bine punctat, numai incompetenți! Așteaptă să-i ia prin “surprindere”, de fiecare data și în orice domeniu. Votezi schimbarea, ai așteptări multe, dar în final aceeasi conducători de căcat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*