Sănătate

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în Europa

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în Europa

Vaccinarea cu AstraZeneca este sigură și eficientă, a confirmat astăzi Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Comitetul pentru siguranță al EMA afirmă că:

Beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare

Vaccinarea nu este asociată cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge

Nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite situri de producție

Cu toate acestea, vaccinul ar putea fi asociat cu cazuri foarte rare de tulburări de coagulare a sângelui. Aceste cazuri au fost raportate la 25 de persoane din 20 de milioane vaccinate cu AstraZeneca în Europa. O legătură cauzală între aceste cazuri și vaccinarea nu este dovedită, dar este posibilă. De aceea, este nevoie de o analiză suplimentară, a afirmat EMA.

„Înțelegem îngrijorările românilor și vom continua să comunicăm transparent orice informații actualizate despre acest subiect„, a transmis Ministerul Sănătății.

Până în 18 martie, peste 400 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 au fost administrate de la începutul pandemiei. Până în prezent, niciun caz de deces nu a fost dovedit ca fiind cauzat de vaccinurile COVID-19.

În acest moment de creștere a cazurilor de infectare cu COVID-19, este mai important ca oricând să continuăm campania de vaccinare, astfel încât să putem salva vieți și să oprim pandemia.

Alături de monitorizările realizate de Agenția Europeană a Medicamentului și Organizația Mondială a Sănătății, România are un mecanism propriu de monitorizare și investigare a efectelor adverse care pot apărea după primirea oricărui vaccin.

Orice reacții îngrijorătoare la vaccinare sunt raportate și atent monitorizate în comun de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Institutul Național de Sănătate Publică. Încurajăm persoanele vaccinate să raporteze orice efecte secundare și simptome neașteptate folosind pagina https://covid19.anm.ro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*