Administrație

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, un mecanism transparent de finanțare pentru proiectele societății civile

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, un mecanism transparent de finanțare pentru proiectele societății civile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a propus Consiliului Local, în ședința de marți,  funcționalizarea centrului de proiecte, înființat de fosta administrație,  și extinderea competențelor, astfel încât toate finanțările nerambursabile ale primăriei să se desfășoare prin acest mecanism.

Centrul de Proiecte va acorda și consiliere ONG-urilor în scrierea de proiecte eligibile pentru alte linii de finanțare.  Consiliul Local a aprobat acest proiect cu 22 voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și nicio „abținere”. „Acest centru de proiecte al Timișoarei va gestiona, în mod total transparent, potrivit unor reguli clare, banii pe care primăria îi va da comunității pentru proiecte din cultură, educație, tineret, sport, mediu, implicare civică și socială. Prin centru se vor derula și finanțările pentru proiectele societății civile și organizații ale cetățenilor Timișoarei pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. E un mecanism similar de acordare de granturi pe fonduri europene sau norvegiene. Pentru domeniile cultură, educație, tineret și sport, Primăria Timișoara a mai acordat finanțări în trecut, dar în mod netransparent și fără predictibilitate. Noi le adunăm sub aceeași umbrelă tocmai ca să existe  un mecanism transparent și o gândire strategică în spate”, a explicat primarul Timișoarei.

Noul centru este unul dintre cei trei piloni pe care se bazează strategia culturală a orașului, iar intenția de înființare a acestuia a fost prezentată actorilor din sectorul cultural în urmă cu o lună, în cadrul unei întâlniri online.  Centrul de Proiecte al Muncipiului Timișoara va însemna și o schimbare de paradigmă în domeniul culturii, deoarece primăria nu va mai finanța evenimente culturale proprii, ci va susține și încuraja pe cele ale comunității. Evaluarea acestora va fi făcută de către o comisie independentă. O altă misiune a noului centru va fi, pe lângă acordarea de finanțări nerambursabile, să identifice și alte linii de finanțare și să sprijine prin activități de consiliere persoanele care activează în domeniile de mai sus în scrierea de proiecte eligibile. De asemenea, noul centru va acorda burse și rezidențe și va realiza parteneriate cu organizații de profil din Timișoara și din străinătate.

Un alt scop extrem de important al noului centru este să monitorizeze și să evalueze impactul acestor finanțări, dar și să coreleze agenda evenimentelor finanțate, astfel încât două evenimente mari din același domeniu să nu aibă loc în același timp.  Tot acest centru va gestiona și mai multe spații aflate în proprietatea municipalității, pe care le va putea propune beneficiarilor pentru organizarea de diverse evenimente.

Directorul viitorului centru va fi ales prin concurs, iar aplicanții trebuie să aibă experiență în gestionarea de fonduri nerambursabile.

Veniturile centrului pot fi proprii (din închiriere de spații sau sponsorizări, de exemplu), de la bugetul local, național sau prin programe de interes internațional.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*