Social

Unsprezece focare de pestă porcină africană stinse în Timiș

Unsprezece focare de pestă porcină africană stinse în Timiș

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a stins, astăzi, focarele de Pestă Porcină Africană din localitățile CRICIOVA, JDIOARA, GĂVOJDIA, DRINOVA, BOTEȘTI, BOTINEȘTI, JUREȘTI, BUNEA MARE, BICHIGI, TEMEREȘTI, COLONIA MICĂ, județul Timiș.

Ca urmare a stingerii acestor focare, prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, în sistem online,   în cadrul căreia s-a emis  Hotărârea pentru aprobarea ridicării restricțiilor sanitare veterinare și  drept urmare  de stingere a focarelor  de Pestă Porcină Africană  din cele 11  localități ale județului Timiș.

Totodată, în continuare se interzice popularea exploatațiilor non-profesionale în care au evoluat focare de pestă porcină africană pe o perioada de 6 luni, ca urmare a nerespectării condițiilor de biosecuritate prevăzute de Ordinul ANSVSA nr.20/2018, ca măsură de protecție având în vedere numărul mare de suine aflate pe raza județului Timiș.

Repopularea se va putea face numai după notificarea DSVSA Timiș.

Ramân în vigoare toate măsurile de prevenire a introducerii virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Timiș.

Suinele trebuie să fie identificate.

Mișcarea animalelor se va efectua numai după solicitarea avizului sanitar veterinar la DSVSA Timiș.

Întocmirea documentelor sanitare veterinare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la Circumscripția Sanitară Veterinară de Asistență.

În toate exploatațiile non-profesionale „cu suine din zona de protecție cât și din zona de supraveghere s-a procedat la monitorizarea, examinarea clinică și recoltarea probelor de sânge pentru examenul serologic PPA de la  suinele aflate în aceste zone.

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*