Sănătate

Semnal de alarmă tras de medicii timișoreni în privința pacienților oncologici: să vină cu încredere in spitale

Semnal de alarmă tras de medicii timișoreni în privința pacienților oncologici: să vină cu încredere in spitale

2020, anul pandemiei, a însemnat o scădere substanțială a numărului de pacienți oncologici care au solicitat un consult de specialitate într-o unitate spitalicească. Gradul de adresabilitate a scăzut cu peste zece procente în clinicile oncologice, ajungând chiar și cu până la 50 la sută în spitalele de stat.

Mai mult, potrivit unor date statistice existente la nivel național, diagnosticarea pacienților a scăzut în România dramatic în perioada de urgență. Specialiștii spun riscurile amânării unui tratament împotriva cancerului, dar și amânarea prezentării la medic pentru diagnosticarea unei asemenea afecțiuni sunt mai mari decât acelal îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV 2.

De aceea, medicii trag un semnal de alarmă și cer demararea unei campanii naționale de conștientizare a populației pentru a se prezenta la medic la primele simptome ale unei boli, mai ales  încazul unor pacienți cu o posibila afecțiune oncologică.

Situația este cu adevărat dramatică. Dacă în 2019 am avutinternați în Spitalul Victor Babes, cu un diagnostic de suspiciunede neoplasm pulmonar, 664 de persoane, anul trecut, în 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situația este la fel de gravă și în ceea ce privește numărul pacienților internați, confirmați cu cancer de plămâni. Numărul acestora s-a redus cu 60 la sută, și asta pe fondul amânării sau refuzului de a se adresa medicilor. Bronhoscopiile, investigații necesare în cazul suspiciunilor de neoplasm pulmonar, au scăzut și ele cu 50 la sută anul trecut față de 2019. Pericolul este unul pe termen lung. Oamenii se feresc și amână vina la spital pentru a fi diagnosticați ceea ce face ca intervențiile chirurgicale și tratamentul fie și ele realizate cu întârziere. În acest fel, pacienții își reduc drastic șansele la un tratament care i-ar putea salva“, spune prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Scăderea diagnosticării a atras după sine și o reducere a numărului celor care s-au prezentat pentru administrarea unuitratament oncologic. Adresabilitatea a scăzut, în acest caz, cu 10 până la 15 procente in 2020 față de anul anterior.

Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea şanselor de supravieţuire ale pacienţilor. De aceea, trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecţie cu SARS CoV 2 şi continuarea administrării terapiei oncologice. Scăderea dramatică a diagnosticării și tratării cazurilor noi de boală este cu  siguranță sectorul în care pandemia COVID a determinat daunele colaterale cele mai mari. Întreruperi în programele de screening și follow-up, amânări în procedurile diagnostice și terapeutice, precum și reticența publică pentru contactul cu serviciile medicale sunt împreună factori care contribuie la acest tablou”, spune conf. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog, Asociația Oncohelp Timișoara.

Amânarea prezentării la medic până la finalul pandemiei va duce la formarea, în viitor, a unor liste de așteptare pentru diagnosticare și, implicit, și la tratament, ceea ce pentru uniipacienți ar putea fi fatal.  De aceea, printr-o campanie susținută de conștientizare, se intenționează realizarea uneinormalizări” a situației prin creșterea gradului de încredere a oamenilor în existența unor unități sanitare în care posibilitatea de infecție cu virusul SARS CoV 2 a fost redusă la maxim, pe de-o parte datorită instituirii unor măsuri de protecție anti Covid 19 și a unor circuite speciale, iar pe de altă parte datorită vaccinării în masă a cadrelormedicale.

Pacienții aflați într-un stadiu incipient al unui neoplasm, de exemplu, pot ajunge foarte repede, dacă nu sunt diagnosticațiimediat și nu li se administrează un tratament corespunzător într-un timp cât mai scurt, la metastaze. În loc fie posibilă vindecarea acestora, vom fi nevoiți doar încercăm le prelungim cât mai mult viața. Dacă acest lucru nu se înțelege, vom avea în viitor un număr mare de pacienți decedați pentru au venit prea târziu la spital, de cele mai multe ori în ultimul stadiu. Renunțarea sau amânarea luării unei scheme de tratament existentă sau amânarea prezentării la medic pentru o reevaluare învederea modificării schemei de tratament este la fel de gravă.

Putem vorbi de recidivă în situația unor pacienți care, dacă ar fi venit în mod constant la control și ar fi avut parte de tratament corespunzător, ar fi trecut cu bine prin boală”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase șiPneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara

Cancerul bronhopulmonar este cel mare ucigaș malign. În 2020 a ucis la fel de multe persoane la nivel mondial ca și pandemia de COVID-19, fiind înregistrate circa 1,8 milioane de decese prin fiecare din aceste boli. Din nefericire însă, cancerul bronhopulmonar este mult mai agresiv și are o probabilitate enormă de evoluție rapidă spre metastazare și deces dacă nu este depistat și tratat precoce. De aceea, pacienții ar trebui se prezinte la medic la primele semne sugestivetuse seacăprelungită, expectorație cu sânge, scădere masivă în greutate la un mare fumător. Probabilitatea de infecție virală în cursul vizitei la spital este foarte mică și nu justifică riscul asumat prin diagnosticarea tardivă”, spune conf dr. Șerban Negru, medic primar oncolog, Asociația Oncohelp Timișoara.

România numără peste jumătate de milion de oameni diagnosticați cu o formă de cancer. Neoplasmul pulmonar a reprezentat, în 2020, cea mai frecventă cauză de deces în țara noastră, în cazul pacienților înregistrați cu o formă de cancer.  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*