Politic

TSD Timișoara: „Solicităm Guvernului să revină asupra deciziei și să nu promoveze o Românie fără transport gratuit pentru studenți!”

TSD Timișoara: „Solicităm Guvernului să revină asupra deciziei și să nu promoveze o Românie fără transport gratuit pentru studenți!”

Liber la promisiuni, interzis la fapte. Coaliția de guvernare confirmă zvonurile conform cărora aceștia nu vor mai prevedea fonduri în bugetul de stat, aferent anului 2021, pentru a asigura gratuitatea transportului feroviar pentru studenți.

Campania electorală, nu de mult încheiată, a fost un moment prielnic pentru ca PNL și USR-PLUS să-și afirme susținerea pentru elevi, studenți, cât și pentru educația acestora. Din păcate, numirile controversate din Ministerul Educației, cât și retragerea acestei facilități pentru studenți, confirmă faptul că au urmărit doar manipularea electoratului, fără a avea intenția de a se ține de promisiunile făcute. În urmă cu 4 ani, când Partidul Social-Democrat a introdus această măsură, actualul premier, Florin Cîțu, considera nesemnificativă suma investită în transportul feroviar gratuit pentru studenți. Astăzi, își modifică afirmația făcută și restricționează accesul la educație pentru viitoarele generații de absolvenți de studii superioare.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), oferă o prognoză asupra impactului bugetar pe care îl are măsura gratuității biletelor la călătoriile feroviare pentru studenți. În 2021, actuala coaliție ar trebui să aloce 0,0189% din PIB pentru a păstra această gratuitate. Este o sumă infimă investită în accesul la educație, în comparație cu beneficiul pe care aceasta îl oferă. Guvernarea actuală înlătură oportunitatea care a facilitat accesul la învățământul superior pentru zeci de mii de studenți din România.

Solicităm Guvernului României să revină asupra acestei decizii și să nu promoveze o Românie fără transport gratuit pentru studenți!”, transmit reprezentanții TSD Timișoara.

Suntem surpriși într-un mod neplăcut de modul în care actuala coaliție de guvernare gestionează fondurile pentru educație și pentru accesul la educație. Transportul feroviar gratuit oferit studenților reprezintă o oportunitate prin care acestora li se facilitează accesul la un nivel superior de educație. Statul este și el un beneficiar indirect al acestei măsuri deoarece acesta are parte de forță de muncă calificată și specializată în diferite domenii. Conform datelor oferite de Eurostat, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul de persoane cu studii superioare (26%). În felul acesta, statul răpește șansa unor tineri proveniți din medii sociale şi economice defavorizate de a putea obține o educație de nivel superior. Premierul României, Florin Cîțu, trebuie să aibă în vedere faptul că nu toți tinerii au șansa și fondurile necesare pentru a-și termine studiile în străinătate, așa cum a făcut dumnealui. Fiecare ban investit în educație și accesul la educație reprezintă un ban investit în viitorul României”,  a declarat Răzvan Barta, președinte al Tineretului Social-Democrat Timișoara.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*