Administrație

Ce spune Dominic Fritz despre concursurile organizate de municipalitate

Ce spune Dominic Fritz despre concursurile organizate de municipalitate

Zilele trecute, primarul a primit o întrebare de la un jurnalist de investigații: de ce nu începe o campanie „fără impostori, piloși și trișori în Primăria Timișoara”?

Dominic Fritz susține că este un mare adept al unei astfel de campanii și atunci când va avea și pârghiile legale să o pună în practică se vor vedea rezultate.

Deocamdată, comisia de disciplină a Primăriei Timișoara, care poate să decidă suspendarea sau demiterea unor funcționari, este într-o dublă situație de ilegalitate.

Tribunalul Timiș a dispus anularea dispoziției emise în 2019 privind constituirea Comisiei de Disciplină din Primăria Timișoara în cauza Mirela Toc vs. Nicolae Robu, după ce a constatat că numirile au fost făcute cu încălcarea legii.

Iar la sfârșitul anului trecut, Curtea Constituțională a României a constatat că toate comisiile de disciplină funcționează în condiții de neconstituționalitate, fapt care obligă Guvernul României să emită o nouă hotărâre care să le reglementeze. Ministrul Dezvoltării Regionale Cseke Attila s-a angajat ieri, în Senatul României, că se va implica în rezolvarea acestei situații.

„Știu că și tema concursurilor este un punct dureros. Este și pentru mine o sursă de frustrare, deoarece primarul nu poate face parte din comisiile pentru aceste concursuri. Membrii comisiei trebuie să fie funcționari publici din conducerea Primăriei. Tot ce am voie să fac este să stabilesc bibliografia și să numesc membrii comisiei. Nu cred că trebuie să spun de ce trebuie să fiu extrem de prudent cu acest sistem închis și să calculez foarte bine fiecare pas, pentru că obiectivul meu este să mă asigur că, în urma concursurilor, vom aduce oameni calificați în primărie. Actual Guvern va trebui să schimbe ceva și în această privință. Nu cred că aș fi găsit un city-manager atât de bun cu un concurs clasic. Acum lucrez cu pârghiile pe care le am. Dar vă asigur că acțiunile funcționarilor publici în raport cu cetățenii, cu codul etic, cu rigorile profesionale și mai ales cu legea reprezintă o preocupare din clipa în care am intrat, ca Primar, pe ușa instituției. Recunosc că este o luptă zilnică. Nu voi ezita să mă adresez justiției în cazurile în care angajați ai Primăriei intră în conflict cu legile țării și Municipiul Timișoara este prejudiciat. Dacă vrem să nu avem doar niște schimbări de suprafață, trebuie să ne bazăm pe prudență și corectitudine”, a transmis, miercuri, Dominic Fritz.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*