Național

4 pacienți au murit într-un incendiu major izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș, într-un pavilion cu pacienți COVID

4 pacienți au murit într-un incendiu major izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș, într-un pavilion cu pacienți COVID

Planul roșu a fost activat vineri dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. „Matei Balș”, după ce un incendiu major a izbucnit la parterul Pavilionului V. Acolo erau adăpostiți aproximativ 100 de pacienți. Patru persoane au murit.

Fiorella Mitoiu de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a confirmat pentru Telejurnal că în această unitate medicală au fost primiți 5 pacienți de la „Matei Balș”. O victimă are arsuri de gradul II la nivelul scalpului. Toți pacienții sunt în stare stabilă.

Emilian Imbri, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală: Spitalul are în total o capacitate de 590 de paturi, din care în momentul acesta 240 de paturi sunt libere, deci există capacitatea de a primi pacienți. Din fericire, totul a decurs foarte rapid și planurile de criză și de catastrofă au funcționat perfect.

Spitalul „Victor Babeș” a primit 4 pacienți de la Institutul „Matei Balș”. Pacienții sunt în stare bună, a confirmat managerul de la „Victor Babeș”.

Pacienții ajunși la Institutul „Marius Nasta” sunt evaluați de medici din punctul de vedere al afectării  pulmonare, sistemice, dar și al afectării în contextul incendiului, a confirmat pentru Telejurnal managerul Beatrice Mahler.

Ultimul control a fost în luna noiembrie a anului trecut, a subliniat șeful DSU, Raed Arafat, interpelat de un cetățean nemulțumit.

Toți pacienții au fost transferați, a confirmat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Situația a fost evaluată de medicii de gardă.

Potrivit lui Raed Arafat nu sunt pacienți cu arsuri.

Nu era secție de ATI în Pavilionul V.

Toți pacienții care sunt internați cu COVID au nevoie de oxigen, iar cei din Pavilionul V aveau mască de oxigen. Starea lor era medie spre severă, a subliniat medicul Adrian Streinu Cercel.

Clădirea era construită în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere.

Raed Arafat: Vreau să transmit condoleanțe familiilor pacienților care din păcate și-au pierdut viața – este vorba de 4 persoane – trei găsite ulterior carbonizate și una care a fost în etapa de resuscitare.

La ora 05.05 dimineața a fost apelul la 112. La ora 5.13 a fost primul echipaj sosit. La 5.14 a fost declanșat planul roșu și au fost mobilizate mai multe forțe – pompierii, SMURD, Spitalul Floreasca, din partea serviciului de ambulanță, poliție, jandarmerie.

Au fost informați miniștrii din guvern. La acest moment, la centrul de coordonare din MAI se află ministrul Bode.

Pompierii au găsit flacără deschisă pe o suprafață de peste 100 de metri pătrați.

88 de persoane au fost evacuate.

Au fost 38 de echipaje prim ajutor și 6 echipaje de terapie intensivă. Au fost mobilizați 100 de medici și personal medical suplimentar. Inițial au fost evacuate 44 de persoane către spitalele Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon. Ceilalți au fost trimiși în alte pavilioane ale spitalului Matei Balș.

Două dintre cele 44 de persoane au avut nevoie de îngrijiri pentru că erau în stare mai gravă.

Nu se știu deocamdată cauzele incendiului. Echipe de investigație, directorul institutului, șeful pompierilor și alte oficialități se află în interiorul unității medicale.

Sursa: TVR

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*