Sănătate

Operații de zeci de mii de euro, efectuate gratuit la Institutul de Cardiologie din Timișoara

Operații de zeci de mii de euro, efectuate gratuit la Institutul de Cardiologie din Timișoara

Vineri, au avut loc la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, două proceduri intervenționale deosebite, primele în acest an.

Prima, implantarea unei Valve Cardiace Aortice Percutan (TAVI), unui pacient în vârstă de 74 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă și factori de risc pentru operația clasică, continuând Programul început în 2018.

Cea de a doua, o procedură paleativă, dilatarea valvei aortice,  cu ajutorul unui balon introdus percutan, la un pacient  aflat în stare critică, cu endocardită valvulară. Prin această procedură se ameliorează starea pacientului până la intervenția chirurgicală.

Intervențiile au fost efectuate cu succes de către o echipă complexă de cardiologi intervenționiști, chirurgi cardiaci, medici anesteziști, echocardiografiști și personal medical special: conf. dr. Cristian Mornoș, dr. Daniel Brie, dr. Ștefan Moț (Cluj), proctor din partea firmei Medtronic, dr. Oprișan Gabriel, dr. Ani Mornoș, prof. dr. Marian Gașpar, coordonator de program.

„Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, de 25.000 de euro, dar este acoperit de către Ministerul Sănătății prin Programele Naționale specifice, repartizate la Centrele de Cardiologie, care au competență necesară pentru implantarea acestor valve. Aceste proceduri se efectuează atât în spitalele publice, cât și în cele private, unde pacientul mai plătește o parte din cheltuielile de spitalizare. Așteptăm pacienții cu stenoze aortice să fie investigați și selectați de către Echipa Heart Team pentru această procedură, programul fiind susținut de către conducerea Institutului, Manager Conf. Dr. Constantin  Luca, Director Medical Dr. Adina Bucur, Prof Dr Marian Gașpar, șeful Secției de Chirurgie Cardiacă, Ministerul Sănătății, și de către tot personalul implicat în tratarea pacienților cardiovasculari din cadrul Institutului”, a precizat prof. dr. Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*