Administrație

Dominic Fritz vrea un nou sistem de subvenționare a gratuităților pentru STPT

Dominic Fritz vrea un nou sistem de subvenționare a gratuităților pentru STPT

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) va primi de la Primăria Timișoara subvenții pentru beneficiarii de gratuități doar dacă cei care au dreptul să circule gratis se folosesc de această facilitate.

Primarul Dominic Fritz a declarat că în anul 2020, municipalitatea a plătit subvenții pentru cei care călătoresc gratuit în valoare de peste 12 milioane de euro, suma reprezentând 85 la sută din veniturile STPT.

Referitor la activarea lunară a cardurilor de către studenți și pensionari, care se făcea anual, iar acum trebuie să se facă lunar, Fritz a spus că nu a fost decizia sa și că nu se poate ca cei care sunt plătiți pentru funcții de conducere să se ascundă în spatele primarului pentru deciziile lor.

„A fost o temă mult discutată în aceste zile, despre abonamentele la STPT și transportul în comun. Înainte să știți propria mea părere despre acest caz trebuie să știți că aici este vorba despre doi operatori de transport public: Societatea Metropolitană de Transport Timișoara (SMTT) și Societatea de Transport Public Timișoara (STPT). SMTT nu este în subordinea primăriei, dar supraveghează și finanțează de fapt, din octombrie, activitatea STPT. Noi plătim spre SMTT, iar ei supraveghează STPT-ul. E important să se înțeleagă această structură instituțională, pentru că eu cred că trebuie să începem să responsabilizăm instituțiile existente din Timișoara. O decizie operațională între SMTT și STPT nu trebuie să țină de primar, nu trebuia nimeni să-l sune pe primar să-l roage să vină cu o soluție. Aceste companii au conduceri plătite care trebuie să fie în stare să îndeplinească niște criterii de performanță, să fie responsabile. Misiunea mea este să încurajez instituțiile din Timișoara, companiile, să-și asume responsabilități manageriale, să ia decizii, să comunice aceste decizii și să răspundă pentru ele. Nu se poate ca cei care sunt plătiți pentru funcții de conducere să se ascundă în spatele primarului pentru deciziile lor. Acesta este motivul pentru care eu nu m-am băgat în ultimele zile în această discuție, și așa intenționez să fac și mai departe. Acolo unde primarul nu are o funcție formală, nu cred că este rolul meu să rezolv tot felul de conflicte instituționale, cum este cel dintre SMTT și STPT”, a declarat Dominic Fritz.

În prezent, Primăria Timișoara plătește, începând cu octombrie, prin SMTT, o subvenție pentru abonamentele pensionarilor și elevilor. Sunt 55.000 de pensionari, suma fiind de 61 de milioane de lei pe an, cam 12 milioane de euro. Până acum, STPT a primit aceste subvenții fără legătură cu călătoriile efectuate.

„Ne-am uitat un pic în cifre, și în lunile de lock-down, martie – aprilie, primăria a plătit 6 milioane de lei pe lună subvenții, ca și în orice altă lună. Asta în luna de stare de urgență, când circulația era restricționată, tocmai pentru că aceste subvenții nu sunt legate de călătoriile efectuate”, a mai spus Fritz.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*