Sănătate

Răceală, gripă sau COVID-19: cum le deosebeşti?

Răceală, gripă sau COVID-19: cum le deosebeşti?

Mai ales în contextul pandemiei, simptomele infecţiilor respiratorii pot crea confuzie în rândul multora dintre noi. Gripa, răceala şi COVID-19 au multe manifestări comune, dar şi câteva diferenţe.

Răcelile şi gripele de sezon s-au „îmbogăţit” anul acesta cu infecţia cu noul coronavirus, ceea ce poate complica lucrurile. Dacă, în anii trecuţi, durerea de gât, o uşoară febră şi scurgerile nazale nu erau, de regulă, motiv de îngrijorare, anul acesta, astfel de manifestări te pot face să te întrebi dacă nu cumva ar putea fi vorba vorba despre COVID-19.

Intensitatea simptomelor, importantă

În cazul răcelilor comune, simptomele, care se instalează treptat, includ congestie nazală, rinoree, strănuturi, dureri de cap şi de gât, stări de oboaseală, manifestări care se menţin 3- 5 zile. Dacă însă se instalează febra, poate fi vorba de stări gripale sau COVID-19. În acelaşi timp, infecţia cu noul coronavirus şi gripa pot fi prezente şi cu simptome puţin pronunţate sau în absenţa manifestărilor.

Pe plan clinic, un element important în cele 3 infecţii este intensitatea simptomelor. Majoritatea pacienţilor cu răceală îşi pot desfăşura treburile cotidiene, spre deosebire de cei cu gripă sau cu COVID-19 la care simptomele sunt prezente.

 

Diferenţe dintre gripă şi infecţia cu noul coronavirus

Cauzată de virusurile gripale de tip A sau B, gripa se manifestă prin febră, dureri de cap şi musculare, frisoane şi tuse seacă. La unii bolnavi apar şi rinoreea, congestia nazală şi durerea de gât. Astfel de simptome apar brusc şi se menţin între 3 şi 7 zile.

COVID-19 se poate manifesta asemănător, dar simptomele apar progresiv: febră, tuse persistentă, pierderea gustului şi a mirosului, oboseală, dureri musculare, de gât, gâfâială. Mai rar, pacienţii infectaţi cu noul coronavirus pot avea congestie nazală, simptome neurologice sau dermatologice. Pierderea gustului şi a mirosului poate să apară atât la persoanele infectate cu noul coronavirus, cât şi la cele cu gripă. Totuşi, în COVID-19, acest simptom se instalează mai repede decât în alte infecţii virale.

 

Ce complicaţii are fiecare infecţie

În cazul răcelilor, principalele complicaţii sunt sinuzita (mai ales la fumători) şi otita (în special la copii).

Gripa se poate complica prin agravarea unor boli preexistente. Complicaţiile pulmonare pot fi problematice în cazul persoanelor vârstnice, cu boli cronice sau cu imunitatea compromisă.

Printre complicaţiile posibile pe care le poate avea infecţia cu noul coronavirus se numără: oboseala cronică, sindromul de detresă respiratorie acută, insuficienţa renală acută. Pot să apară şi efecte neurologice.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu afecţiuni cronice precum bolile cardiovasculare, diabet, afecţiuni hepatice sau respiratorii sunt mai vulnerabile în faţa complicaţiilor gripei şi ale COVID-19.

Deşi sunt cauzate de virusuri diferite, răceala, gripa şi COVID-19 pot avea simptome asemănătoare.

Simptome COVID-19 Răceală Gripă
Febră

(peste 37,8 °C)

Frecventă Rară Frecventă
Oboseală Ocazională Ocazională Frecventă
Tuse Frecventă

(de obicei, seacă)

Frecventă

(uşoară)

Frecventă

(mai ales seacă)

Pierderea gustului şi a mirosului Frecventă Ocazională Ocazională
Strănuturi Nu Frecvente Nu
Dureri musculare Ocazionale Frecvente Frecvente
Rinoree Rară Frecventă Ocazională
Gât iritat Ocazional Frecvent Ocazional
Diaree Rară Nu Ocazională (apare mai ales la copii)
Dureri de cap Ocazionale Rare Frecvente
Respiraţie greoaie Ocazională Nu Nu

 

 

Sursa: clicksanatate.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*