Eveniment

Mare atenție la cumpărăturile de pe OLX! Poliția avertizează că a apărut o nouă înșelătorie

Mare atenție la cumpărăturile de pe OLX! Poliția avertizează că a apărut o nouă înșelătorie

Întrucât în perioada Sărbătorilor de Iarnă cumpărăturile in mediul online înregistrează creșteri, în vederea  evitării comiterii unor infracțiuni de înșelăciune, polițiștii timișeni atrag atenția cu privire la accesarea anumitor site-uri precum și comunicarea datelor cardurilor bancare.

Infractorii își actualizează modurile de operare, fapt pentru care oamenii trebuie să fie informați pentru a nu deveni victime în prag de sărbători.

Având în vedere că foarte multe persoane încarcă anunțuri pe platforma „OLX”, prin care oferă la vânzare diverse produse, ocazie cu care își postează și un număr de telefon de contact, „cumpărătorii” contactează vânzătorul pe numărul de telefon indicat, prin aplicația „WhatsApp” și pretind că sunt interesați de cumpărarea produsului din anunț.

Cu această ocazie, așa-zisul cumpărător poartă o scurtă negociere referitoare la prețul produsului și îi comunică vânzătorului că a plătit prețul în avans, folosind sistemul de plată online OLX.

Infractorul îi trimite vânzătorului diverse link-uri (exemplu: https://olx.3ds-payment.online,  www.olx-ro-payment.site/payment, http://olx.ro-livrare.mobi),  cerându-i acestuia să le acceseze pentru a intra în posesia banilor.

În momentul în care vânzătorul accesează link-urile comunicate pentru a obține banii pe produs, de fapt este condus într-o fereastră de plată, unde îi sunt solicitate datele cardului bancar și astfel, în loc să primească banii, îi plătește sau face un transfer către contul bancar dorit de către „cumpărător”.

Prin comunicarea datelor cardului bancar în acest mod, există riscul ca așa-zisul cumpărător să poată utiliza ulterior sumele de bani aferente acestor carduri, astfel că este indicat ca persoanele vătămate să contacteze unitatea bancară emitentă a cardului bancar și să solicite blocarea acestuia, sesizând ulterior organele de poliție competente.

„Infractorii își actualizează modurile de operare, fapt pentru care ne dorim ca cetățenii să fie informați pentru a nu deveni victime în prag de sărbători”, au transmis polițiștii.

2 Comentarii

  1. A incercat cineva azi sa ma pacaleaca de 1 apr cu metoda asta de pe nr 0785682710

  2. 0785682710…de pe acelasi nr am fost si eu contatctat…frauda🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*