Social

17 Decembrie, zi de doliu în memoria celor căzuţi sub gloanţele represiunii comuniste

17 Decembrie, zi de doliu în memoria celor căzuţi sub gloanţele represiunii comuniste

În 17 decembrie 1989, în orașul în care a izbucnit Revoluția, au căzut primii oameni. Gloanțele au secerat zeci de vieți. Le spunem, de atunci, martiri.

Nicolae Ceauşescu convocase o teleconferinţă cu activul de partid şi de stat din judeţe şi anunţase că a dat ordin să se tragă. „Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!”, preciza Ceauşescu.

În Timișoara se aud primele focuri de armă, până după miezul nopţii având loc lupte de stradă între civili şi militari şi fiind incendiate TAB-uri, tancuri şi magazine. De asemenea, pe treptele Catedralei, un grup format din copii şi tineri civili încep să scandeze: „Jos Ceauşescu!”, „Libertate!”, „Vrem o ţară liberă!”.

Puțin după ora prânzului, în Piața Libertății s-a înregistrat primul martir împușcat la Revoluție. Este vorba de Lepa Bărbat, o femeie care traversa piața alături de soț și fiica sa. Asupra lor s-a tras din comenduirea de garnizoană, locul care acum va deveni Muzeul Revoluției Anticomuniste. Femeia a fost împușcată mortal, iar familia ei, rănită.

În seara aceleiași zile de 17 decembrie, o coloană de manifestanți a fost atacată de soldați înarmați cu arme Kalashnikov în zona Podului Decebal. Au murit 5 persoane și au fost rănite 34.

În noaptea ce a urmat, Timișoara a fost sub asediu, pe străzile lăsate intenționat în beznă având loc un adevărat măcel. S-a tras cu muniție de război timp de 12 ore încontinuu.

Bilanț final: 66 de morți, aproape 200 de răniți.

Sursa: Florin Medeleț; Mihai Ziman, „O cronică a revoluției din Timișoara 16 – 22 decembrie 1989”

Programul pregătit de autorități:

ora 10:00 Catedrala Mitropolitană, slujba de pomenire a eroilor martiri

Depunere de coroane

Ora 10.30 Monumentul Crucificării, Piața Victoriei – depunere de coroane

Ora 14:00 Cimitirul Eroilor, slujba de pomenire a eroilor martiri Depunere de coroane și parastas


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*