ELECTORAL

Peste o mie de oameni ai legii sunt la datorie la alegerile parlamentare în Timiș

Peste o mie de oameni ai legii sunt la datorie la alegerile parlamentare în Timiș

Procesul de vot a început fără probleme deosebite în județul Timș. În această zi, peste 1.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și alte forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne acționează pentru bună desfășurare a procesului alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților 2020.

Până la prânz, nu au fost sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 de metri.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

De asemenea, precizăm că au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei  care împlinesc chiar astăzi această vârstă.

Pe parcursul întregii zile, vă vom ține la curent cu misiunile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral și cu modul de soluționare a sesizărilor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*