Sănătate

Operație în premieră națională la Spitalul Județean din Timișoara. O pacientă a scăpat de morfină

Operație în premieră națională la Spitalul Județean din Timișoara. O pacientă a scăpat de morfină

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara anunță o intervenție realizată pentru prima dată în România, numită ,,DREZotomie cervicală”. Scopul intervenției chirurgicale a fost de a controla durerea ireductibilă la o pacientă suferind de o tumoră invadând nervii brațului prin înteruperea preferențială  a intrărilor periferice nociceptive (fibrele care transmit durerea) la nivelul măduvei spinării. Intervenția se desfășoară sub microscop operator, lucrându-se pe o profunzime de mai puțin de 5mm pentru a păstra intacte fibrele sensibilității tactile și ale motricității. Se crează astfel o anestezie selectivă doar pentru durere și doar în zona țintă.

Intervenția a avut loc în data de 30 noiembrie și a fost realizată de către  de conf. dr. Andrei Brînzeu, în cadrul Clinicii de Neurochirurgie a SCJUPBT conduse de Prof. Dr. Horia Pleș.

Pacienta în vârstă de 59 de ani suferea de dureri importante tratate ineficient cu morfină în doze mari de aproximativ 18 luni. Imediat postoperator durerile din braț au dispărut pacienta putându-se mișca liber pentru prima dată, după mai bine de trei luni.

Operația a durat 8 ore și a necesitat antrenament chirurgical specializat. Ea a fost inventată în Lyon în anii `70 de către Prof. Sindou și este utilizată constant în controlul durerilor în diverse situații critice atât în Franța cât și în Statele Unite. Dr. Brînzeu a petrecut mai mult de 10 ani în Spitalul Neurologic din Lyon fiind format direct de către Prof. Sindou în tratamentul tumorilor cerebrale dar și în ceea ce se numește Neurochirurgie Funcțională.

Această ramură asigură tratamentul chirurgical al durerilor – ca în acest caz – al epilepsiei, al bolii Parkinson sau al spasticității după paralizii atât la adulți cât și la copii. Întreg acest domeniu este slab acoperit în România cu foarte puțini specialiști, în special în domeniul tratamentului chirurgical al durerii sau al spasticității dar și al celorlalte ramuri ale Neurochirurgiei Funcționale.

Conf. Dr. Andrei Brînzeu ocupă acum postul de medic primar neurochirurg al SCJUPBT și conferențiar al UMFT. S-a alăturat echipei spitalului cu scopul de a începe un program de neurochirurgie funcțională și tumorală specilizată în cadrul SCJUPBT.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*