Social

Ample controale la firmele din județ. Ce probleme a găsit ITM Timiș și ce sancțiuni au dat inspectorii

Ample controale la firmele din județ. Ce probleme a găsit ITM Timiș și ce sancțiuni au dat inspectorii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a desfășurat, în perioada 10-24 noiembrie, ample verificări la instituțiile și firmele din județ pentru a vedea dacă se respectă măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Astfel, conducerea I.T.M. TIMIŞ a antrenat tot efectivul de inspectori de muncă pentru a verifica angajatorii cu peste 50 de salariați din Timișoara și Timiș care fac obiectul decalării programului de muncă, telemuncă, munca la domiciliu, securitatea și sănătatea la locul de muncă privind modul de aplicare a prevederilor legale din Legea  55/2020.

Au fost verificate 232 de firme care au, în total, 91.112 de salariați. Numărul angajaților care lucrează în regim de telemuncă/muncă la domiciliu (din entităţile verificate)  este de         4.330. De asemenea, 10.136 de salariați au program de lucru individualizat.

Inspectorii ITM au dat 9 amenzi în valoare de 48.000 de lei și 183 de avertismente.

Potrivit inspectorului-șef al ITM Timiș, Pavel Kaşai, principalele sancţiuni aplicate au fost pentru lipsa întocmirii și transmiterii în REVISAL a  actelor adiționale privind: decalarea programului de muncă, telemuncă și munca la domiciliu. Alte amenzi sau avertismente au fost date angajatorilor care nu au putut face dovada implementării unor măsuri speciale la locul de muncă în cazul în care un angajat a fost suspect/confirmat cu SARS-COV-Alte probleme găsite: fișele de instruire individuale privind securitatea și sănătatea în muncă nu erau completate la toate rubricile din formular; nu a fost revizuit planul de prevenire și protecție a securității și sănătății în muncă din dotare; stabilirea E.I.P. (echipamentelor individuale de protecţie) neconforme, incomplete (ex.: nr.măşti/zi, mănuşi, soluţii  igienizante etc.).

„Menţionăm că au fost verificați și marii angajatori din judeţul Timiş care au transport propriu sau contracte cu firme specializate de transport și s-a constatat că se respectă distanțarea. Entităţile supuse verificării de către I.T.M. Timiș ne-au informat în scris că s-au conformat ulterior măsurilor stabilite de către inspectorii de muncă şi au transpus în fapte măsurile primite spre rezolvare”, a precizat ec. Pavel Kașai, inspectorul-șef al ITM Timiș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*