Social

Exercițiu de simulare – intervenție la viitură pe râul Bega

Exercițiu de simulare – intervenție la viitură pe râul Bega
Adora Beauty

Administrația Bazinală de Apă Banat a desfășurat ieri un exercițiu de simulare inundații pentru instruirea și pregătirea pe teren a personalului cu atribuții în intervenții la situații de urgență, de tipul inundațiilorCu această ocazie au fost verificate și starea echipamentelor de intervenţie folosite la inundaţii.

Exercițiul a vizat râul Bega, la Topolovățu Mic şi a presupus antrenarea de forţe umane din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă (CIR) și a Formației de lucru Topolovățu Mare din cadrul SGA Timiș şi a mijloacelor de intervenţie operativă aflate în dotarea ABA Banat.

Exerciţiul de simulare a avut un scenariu, conform căruia în urma precipitațiilor puternice înregistrate în bazinul superior și mijlociu, pe râul Bega s-a format o viitură importantă. Prognoza hidrologică indică debitefoarte mari și niveluri peste faza a III-a de apărare (cod ROȘU) care pot duce la deversarea digurilor în sectorul Topolovățu Mic, cu riscul inundării localității Topolovățu Mic. În acest scenariu de simulare, angajații responsabili cu monitorizarea digurilor pe acest sector au depistat două puncte vulnerabile pe digul de pe malul stâng al Begăi unde s-ar putea produce deversarea.

Pentru a evita deversarea digului, angajații Centrului de Intervenție Rapidă (CIR) și a Formației de lucru Topolovățu Mare au desfășurat în punctele critice 2 baraje mobile:

un baraj Aqua Stop, adică panouri mobile din plăci dealuminiu asigurate cu folie din material plastic.
un hidrobaraj, care are proprietatea de a se mula pe suprafața solului, confecționat din materiale rezistente. Motopompe conectate la gurile de alimentare ale barajului pompează apă din râu directîn corpul acestuia.

Motopompele au fost însoțite de alte echipamente suport (tambur, sistem de rotație, angrenaj cu electromotor). A fost verificat și turnul de lumini, folosit pe timp de noapte.

Exercițiul de simulare și-a atins scopul, instruirea personalului în condiții de urgență și verificarea stării echipamentelor folosite pe teren în acele condiții fiind două obiective importante ale ABA Banat, care participăactiv la protejarea populației și a localităților de inundații.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*