Medicii de familie din Timiș primesc ajutor de la Spitalul Victor Babeș!
Totul, în cadrul unui proiect unic în țară implementat la Timișoara, printr-o platformă informatică, care leagă Spitalul Victor Babeș de medicii de familie. Astfel, pacienții cu COVID vor fi monitorizați acasă, unde vor putea primi concentratoare de oxigen și pulsoximetre.
Proiectul de Telemedicină dezvoltat la nivelul municipiului Timișoara, este parte integrantă a proiectului Oxigen pentru Timișoara, inițiat de edilul Dominic Fritz și facilitat de Primăria Timișoara. „Ne mobilizăm în aceste zile pentru a pune la punct o infrastructură cât de bună se poate pentru îngrijirea pacienților COVID. Proiectul are trei componente. Primăria a achiziționat concentatoare de oxigen pentru spital. În al doilea rând lucrăm cu societatea civilă pentru pulsoximetre și concentratoare pentru pacienți să le folosească acasă, iar al treilea element este crearea unui spital virtual unde paciențîi beneficiază la domiciliu de cele mai bune îngrijiri. Asta este o colaborare între inițiativa City Doctors, spitalul Victor Babeș și medicii de familie care monitorizează la domiciliu pacienții cu COVID cu forme medii. Este un proiect de telemedicină prin care creăm o legătură profesională și digitală între Spitalul Babeș și medicii de familie, o aplicație care se numește Pandemic Controler”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Mai exact vorbim despre un site care înglobează toate datele bolnavilor de coronavirus și care au fost investigați la Spitalul de Boli Infecțioase. Pe platforma Pandemic Controler, fiecare medic de familie va avea acces doar la datele pacienților pe care îi are în îngrijire. Aici vor găsi informațiile medicale ale bolnavilor, dar și recomandări în privința tratamentului pe care trebuie aceștia să îl urmeze. „Este un proiect menit să salveze vieți. Suntem într-o situație diferită a pandemiei și datorită numărului foarte mare de cazuri, nu o dată suntem nevoiți să găsim un loc în ultima instanța pentru pacienți. Poate va veni momentul în care nu vom mai găși acel loc și atunci trebuie tratați la domciicliu. Sunt și foarte mulți bolnavi care nu doresc să stea în spital, se decompensează și ajung într-o stare foarte gravă în spital, unde de multe ori nu mai putem să îi salvăm”, a explicat Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara.
„Noi până acum am urmărit COVID pozitiv asimptomatici sau cu forme ușoare sau medii. Cei care ajung la spital sunt evaluați, încadrați și li se dă tratament, pentru a nu pierde timpul. Prin platformă, noi vom fi semnalizați legat de pacientul care a ajuns în această situație. Atunci, ca și medic, preiau pacientul pentru tratament la domiciliu”, a spus Elisabeta Spătaru, medic de familie.
(Foto: Costi Duma)