Sănătate

Un antiviral folosit la Victor Babeș ajută la eliminarea mai rapidă din corp a coronavirisului

Un antiviral folosit la Victor Babeș ajută la eliminarea mai rapidă din corp a coronavirisului

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara spun că un medicament pe care îl administrează ajută la eliminarea mai rapidă a virusului SARS-CoV-2 și reduce perioada de spitalizare.

Favipiravir, un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului, era folosit până acum în tratarea formelor severe de gripă sau a unor virusuri puternice care pot declanșa infecții mortale.

Favipiravir ameliorează simptomele infecției cu noul coronavirus și a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății, în urmă cu două luni.

„Medicamentul se administrează pacienților cu o formă medie de infecție cu COVID-19, cu probele de inflamație modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit”, spune dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș”.

Din cauza probabilității efectelor secundare, medicamentul se poate administra doar în spital sub supravegherea medicului. Medicii precizează că există o fereastră de timp foarte scurtă în care se poate administra, iar durata tratamentului e de cinci zile.

„Sunt 16 comprimate de înghițit, opt dimineața, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineața și trei seara și atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate și să îi spui: înghițiți-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul și să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, mai spune dr. Maria Cerbu.

Medicamentul folosit în terapia anti-COVID-19 la Timișoara este inclus și în protocoalele terapeutice ale unor țări precum Japonia, India și China.

România a anunțat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întăi în lupta împotriva coronavirusului.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*